Παραστάσεις, ακροάσεις, σεμινάρια, μαθήματα και νέα για το χορό στην Ελλάδα.

23.1.08

Ομάδα Χορού Αμάλγαμα

Μαρία Γοργία
Η Μαρία Γοργία γεννήθηκε στην Αθήνα το Δεκέμβριο του 1971. Είναι αριστούχος απόφοιτος της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης (1992).
Το 1992 πήρε το 3ο βραβείο στο Διαγωνισμό Νέων Χορογράφων με το έργο Εις τους τολμήσαντες εις την πραγματικότητα αντισταθήναι. Με το ίδιο έργο έλαβε μέρος στη Βραδιά Νέων Χορογράφων (28/09/1992, Θέατρο Ηρώδου του Αττικού, ΕΟΤ).
Από το 1993 ως το 1997 παρακολούθησε μαθήματα στις Release τεχνικές (με τους Gill Clark, Russell Maliphant, Steven Petronio, Scott Clark και άλλους), καθώς επίσης αυτοσχεδιασμό, Feldenkrais & Alexander τεχνικές στο Λονδίνο («Greenwich Dance Agency», «Independent Dance» at the Jerwood space). Παρακολούθησε επίσης μαθήματα στις Limon, Cunningham και τεχνικές κλασικού χορού στο Place School, Laban Center & Danceworks.
Από το 1994 σπουδάζει με υποτροφία της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης στο Laban Centre for Movement & Dance, και το 1996 παίρνει το πτυχίο MA in Dance Studies, με ειδίκευση στη χορογραφία.
Έχει συνεργαστεί με την ομάδα χορού «ΧΟΡΕΥΤΕΣ», με την ομάδα της Jennifer Copaken στο Λονδίνο και στο Χονγκ Κονγκ με την ομάδα «X-tanztheatr».
Το 2002 επιμελήθηκε την κίνηση για το θεατρικό έργο «Θαλασσινό τοπίο» του Εdward Alby σε σκηνοθεσία Γιώργου Γκικαπέππα. Τον Ιούνιο του 2007 χορογράφησε τα Χορικά για το έργο «Τρωάδες» του Σενέκα, σε σκηνοθεσία Φίλιππου Σοφιανού. Από το Σεπτέμβρη του 2008 συνεργάζεται με τον σκηνοθέτη Στάθη Λιβαθινό για την επιμέλεια κίνησης του έργου
« Η επίσκεψη της Γηραιάς Κυρίας» του Ντίρενματ.
Διδάσκει σύγχρονο χορό, χορογραφία και αυτοσχεδιασμό στο Αμερικάνικο Κολέγιο Ελλάδος (Deree College) από το 1998. Από το 2005 διδάσκει στην Κατεύθυνση του Χορού του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Χορογραφία, Χορολογία και Σύγχρονο Χορό.
Ήταν μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής των Ιδιωτικών Επαγγελματικών Σχολών Χορού, του Υπουργείου Πολιτισμού από το 1999 μέχρι το 2006.

Ομάδα Χορού Αμάλγαμα
Η ομάδα χορού αμάλγαμα ιδρύθηκε από τη Μαρία Γοργία το 1996 στο Λονδίνο για την παραγωγή του έργου «Sun and Sound», με το οποίο συμμετείχε στο Festival «Resolutions 1997» (The Place Theatre). Στην Ελλάδα άρχισε να λειτουργεί με τη μορφή Σωματείου από το Νοέμβριο του 1998. Το 1999 παρουσίασε τα έργα «Manoeuvres», «Το παιδί της Πολυάννας» & «Καμπύλη Διάθεση» σε χορογραφίες της Μαρίας Γοργία και «Number one» σε χορογραφία της Κατερίνας Κασιούμη στο ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ και στο ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΕΤΗΣ ΙΣΙΔΩΡΑΣ ΝΤΑΝΚΑΝ. Το 2000 παρουσίασε τα έργα «Ως την άκρη του μονοπατιού μου» και «ΡαΞεΝίΜα» σε χορογραφίες της Μαρίας Γοργία, στο θέατρο ΚΝΩΣΣΟΣ, ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ και στο ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ στο πλαίσιο του «Μήνα Χορού». Το 2001 παρουσίασε το έργο «Τα παίγνια της Jezebel» σε χορογραφία της Μαρίας Γοργία, στο ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ και στο ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ (Μήνας Χορού).
Το 2002 παρουσίασε το έργο «Κομπολόι, χρόνος ανέμελος, χρόνος ανελέητος, χρόνος…» στη JUDSON CHURCH του Φεστιβάλ του Movement Research στη Νέα Υόρκη σε χορογραφία της Μαρίας Γοργία. Η ίδια παράσταση παρουσιάστηκε και στην Ελλάδα στο ΘΕΑΤΡΟ ΝΕΟΥ ΚΟΣΜΟΥ και στο ΘΕΑΤΡΟ ΔΑΝΔΟΥΛΑΚΗ (οργάνωση Σ.Ε.Χ.).Το 2003 παρουσιάστηκε το έργο «Ανάσες από Βυθό» στο θέατρο ΡΟΕΣ (οργάνωση Σ.Ε.Χ).Tον Ιανουάριο του 2004 συμμετείχε με το ίδιο έργο στην 1η Πλατφόρμα Χορού (οργάνωση Σ.Ε.Χ.) στο Μέγαρο Μουσικής. Τον Ιούνιο του 2004 παρουσίασε το έργο «Θεατές» στο ΘΕΑΤΡΟ ΔΑΝΔΟΥΛΑΚΗ (οργάνωση Σ.Ε.Χ.).Τον Αύγουστο του 2004 η ομάδα συμμετείχε με το έργο «Οι Άθλοι του Πένταθλου» στις Τελετές Υποδοχής των Αθλητών (οργάνωση ΕLVA Πολιτιστικές Εκδηλώσεις, ΑΘΗΝΑ 2004). Τον Απρίλιο του 2005 παρουσίασε αποσπάσματα από το έργο «Το Επιδόρπιο» στο Πανόραμα του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων, στο Κέντρο Τεχνών Χαλανδρίου. Το ολοκληρωμένο έργο παρουσιάστηκε τον Ιούνιο του 2005 στο θέατρο ΕΜΠΡΟΣ (οργάνωση Σ.Ε.Χ).Το Φεβρουάριο του 2006 συμμετείχε με το ίδιο έργο στην 2η Πλατφόρμα Χορού (οργάνωση Σ.Ε.Χ.) στο Μέγαρο Μουσικής και στο Madfestival (οργάνωση ομάδα χορού «Χορευτές»). Τον Ιανουάριο του 2007 παρουσίασε το έργο «Μικρός Θάνατος» στο ΘΕΑΤΡΟ ΣΧΕΔΙΑ. Το Μάιο του 2008 παρουσίασε το έργο « Mon Valmont» στο θέατρο Αλκμήνη. Το έργο παρουσιάστηκε για δεύτερη φορά στον ίδιο θέατρο τον Ιανουάριο του 2009.
Η ομάδα αμάλγαμα στοχεύει άμεσα στην δημιουργία σύγχρονων έργων. Τα έργα αυτά βασίζονται στη συνδιαλλαγή με άλλες μορφές τέχνης και από το 2002 παρουσιάζουν έναν ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα ,με έντονο το στοιχείο του κοινωνικού αλλά και αισθητικού προβληματισμού, όσον αφορά πλέον στη θέση της τέχνης στη σημερινή κοινωνική πραγματικότητα, στη σχέση φόρμας και ιδεολογίας, στη σχέση περιθωριακής και μαζικής καταναλωτικής τέχνης.
Η ομάδα χορού αμάλγαμα προωθεί την προσωπική δημιουργία και γενικότερα τα έργα που παρουσιάζουν ιδιαιτερότητα ως προς την καλλιτεχνική έκφραση, ως ένα σημαντικό και εφικτό βαθμό, ως προς το κινητικό λεξιλόγιο, και τα άλλα στοιχεία που αποτελούν τη χορευτική παράσταση και την performance art, π.χ. ήχος, σκηνικά, video art, φωτισμός κ.τ.λ.
Η δημιουργική συμμετοχή των χορευτών αλλά και των άλλων συντελεστών της παράστασης προωθείται άμεσα από την ομάδα και αποτελεί μία από τις βασικότερες αρχές της λειτουργίας της.
Τις χρονιές 2000-2001,2002-2003,2003-2004, 2005-2006, 2006-2007 και 2007-2008 το αμάλγαμα επιχορηγήθηκε από το ΥΠ.ΠΟ.