Παραστάσεις, ακροάσεις, σεμινάρια, μαθήματα και νέα για το χορό στην Ελλάδα.

24.12.07

Χοροθέατρο ΑγγελόΣκονη

Αγγελική Παπαδάτου
Η Αγγελική Παπαδάτου γεννήθηκε το 1975 στο Λονδίνο. Ξεκίνησε τις σπουδές της στο Αμερικάνικο κολέγιο Αθηνών το 1993 και συνέχισε στο Laban Centre for Movement and Dance από όπου και πήρε το πτυχίο της BA Hons 1994-1997.
Το 2007-08 παρακολουθήσε το πρώτο έτος του διετούς μεταπτυχιακού προγράμματος (ΜΑ Choreography) στη Fontys Dancademie του Tilburg στην Ολλανδία.
Το 2004 εκπαιδεύτικε στο Stott Pilates ενώ συνέχισε την έρευνα της μέσα από σεμινάρια και εργαστήρια εξερευνώντας το παραστατικό σώμα που εμπεριέχει τη φωνή και τη ψυχή. Μεταξύ άλλων έχει παρακολουθήσει:
Ryszard Nieoczym: τεχνικές βασισμένες στο σύστημα Grotowsk, Ulrik Barford: φωνή & σώμα Roy Hart Theatre 2004-2007, Stephany Mayer: contact improvisation 2004, Massaki: Butoh Dance 2004, Gwen Willliver 2003,Tom Thayer: Σύγχρονο 2002, Jeremy Nelson: Σύγχρονος χορός 2001, Walli Mayer: κίνηση για τα άτομα με ειδικές ανάγκες 2002, Valerie Preston Dunlop: Χορολογία 2002, Amalia Bennet: θεατρικός Αυτοσχεδιασμός 2000
Στο ενδιάμεσο εκπαιδεύτηκε σε ποικίλες ενεργειακές θεραπείες εφαρμόζοντας τες στη δουλειά της. Παράλληλα δουλεύει σαν θεραπεύτρια και διδάσκει σεμινάρια σε παιδιά και σε ενήλικες.
Δούλεψε με τις ομάδες χορού Griffon, Ανάλια, Σχεδία, Barriedale Operahouse, στην Αθήνα και το Λονδίνο. Ως χορογράφος έχει συνεργαστεί με το κουκλοθέατρο «ΠράσσεινΆλογα», θέατρο Πολυμήχανοι, την Παιδική Θεατρική Σκηνή του Θεάτρου Ιλίσσια Ντενίση και το Δημοτικό Θέατρο Αγρινίου. Επίσης εργάστηκε και στη βασική ομάδα της Τελετής Εναρξης της Παραολυμπιάδας Αθήνα 2004.
Η διδακτική της εμπειρία ποικίλει. Καθοδηγεί εργαστήρια Δημιουργικής κίνησης για παιδιά και ενήλικες και διδάσκει σε ομάδες θεραπευτική γυμναστική.
Από το 2003 είναι μέλος της Very Special Arts Hellas (Ελληνική Εταιρία Καλλιτεχνικών Προγραμμάτων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες), όπου διδάσκει και είναι υπεύθυνη του εργαστηρίου Ενταγμένης Δημιουργικής Κίνησης.
Συντέλεσε στην επιμέλεια του Εκπαιδευτικού Προγράμματος Δημιουργικής Κίνησης σε δημοτικά και γυμνάσια που πραγματοποιήθηκε από το VSA Hellas με τη στήριξη της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς. Το βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα είχε θέμα την ευαισθητοποίηση γύρω από το θέμα αναπηρία με μέσω της τέχνη. Τον Σεπτέμβριο του 2004 επιμελήθηκε τη μουσικοκινητική δραστηριότητα της εκδήλωσης «Για Ένα Στεφάνι», οργάνωση VSA Hellas, στον Εθνικό Κήπο, στα πλαίσια των πολιτιστικών δρώμενων της Παραολυμπιάδας 2004.
Το χορογραφικό της έργο αρχίζει το 1997 με το έργο “Alter-Ego” που παρουσιάστηκε αρχικά στο Bonnie Bird Theatre. Εξελίχθηκε ως “Altered-Egos Multi-Art project” εντάσσοντας δουλειές και άλλων καλλιτεχνών με την ίδια θεματική. Παρουσιάστηκαν στο Club Decadence και στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέα Ακρόπολη.
Η επόμενη χορογραφική της απόπειρα ήταν το “Pink – Brownies …com” όπου ένταξε μία χορεύτρια με αναπηρία.
Η παραγωγή που ακολούθησε έφερε την ίδρυση του χοροθεάτρου ΑγγελόΣκονη το 2003 με την οποία έχει ανεβάσει πέντε παραστάσεις ερευνώντας την παραγωγή της σύγχρονης παραστατικής τέχνης με τη συμβολή άλλων τεχνών. Σημαντικό μέρος της δουλειάς είναι να συμπεριλαμβάνονται χορευτές με ποικίλη χορευτική κατάρτιση και με κατασκευαστικά διαφορετικά σώματα ερευνώντας το διαφορετικό κινητικό λεξιλόγιο και δυναμική.
Τα μηνύματα που προωθούνται αντλούν τη θεματολογία τους και έχουν ως αφετηρία την καθημερινότητα του ανθρώπου στο κοινωνικό και προσωπικό πλαίσιο.
Μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει δύο προγράμματα στα πλαίσια της εκπαίδευσης.
Το πρώτο αφορά την παράσταση «ΣαΓήΝεΦ», εγκεκριμένη από το Υπουργείο Παιδείας για τις σχολικές χρονιές 2005-06 και 2007-08. Το έργο συντέλεσε στην προώθηση του σύγχρονου χορού στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
Δεύτερο πρόγραμμα που πραγματοποίησε ήταν το «Fotosoma». Στο πρόγραμμα συμμετείχαν επαγγελματίες χορευτές, καλλιτέχνες της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και χορευτές με κινητική αναπηρία από το Εργαστήριο Δημιουργικής Κίνησης του Very Special Arts Hellas.
Επί του παρόντος συνεχίζει να ερευνά προσωπικές ιστορίες του σώματος ως ένα πολιτιστικό και κοινωνικό προϊόν καθώς και θεματικές περιβαλλοντικού περιεχομένου προωθώντας τα οφέλη της δημιουργικής τέχνης.

Χοροθέατρο ΑγγελόΣκονη
Η AggeloSkoni DanceTheatre ιδρύθηκε το 2003 με στόχο την παραγωγή της σύγχρονης παραστατικής τέχνης με τη συμβολή άλλων τεχνών. Θεματολογία και αφετηρία η καθημερινότητα του ανθρώπου. Εξερευνούμε διαφορετικό κινητικό λεξιλόγιο και δυναμική συμπεριλαμβάνοντας χορευτές με ποικίλη χορευτική κατάρτιση και με κατασκευαστικά διαφορετικά σώματα. Η ομάδα συνεργάζεται με τον χώρο της εκπαίδευσης ως μέσω προώθησης της τέχνης του χορού στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.
Id nº121
Xορογραφία: Αγγελική Παπαδάτου, Χορεύουν: Ντούετο_Νικολέτα Καρμίρη, Τίμος Ζέχας, Σόλο1_Ευριδίκη Σαμαρά, Σόλο 2_Ειρήνη Θεοτοκάτου, Σκηνογραφία: Where_House, Κοστούμια: Αλεξία Θεοδωράκη, Φωτισμοί: Θωμάς Οικονομάκος, Δραματουργία: Γιάννης Πετσόπουλος, Μουσική Σύνθεση: Simon Redfern, Οδηγός Σκηνής: Νίκη Εδιπίδη
• Ιούνιος 08, Θέατρο Άκη Δαβή (πρώην Θέατρο Αλκμήνη), 7ο Φεστιβάλ Χορού Σωματείο Ελλήνων Χορογράφων
Fotosoma - Επιχορηγούμενο από το Υπ.Πο
Συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και την Very Special Arts Hellas (Ελληνική Εταιρία Καλλιτεχνικών Προγραμμάτων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες) με την υποστήριξη του Ιδρύματος Κωστόπουλου
Χορογραφία: Αγγελική Παπαδάτου, Βοηθός Χορογράφου: Ελίνα Τζαβάρα, Χορεύουν: Ειρήνη Ζαχαρά, Χρίστος Κυπριώτης, Γιώργος Χριστάκης, Ελίνα Τζαβάρα, Κέλλυ Καραχάλιου, Χριστίνα Γκάσιου, Ευριδίκη Σαμαρά, Χρύσα Ζέρβα, Μαρία Κοντοβά, Στέλλα Δημητρακοπούλου, Gepa,
Επιμέλεια Εικόνων: Μ. Μπαμπούσης, Εικαστικοί/Φωτογράφοι: Κωνσταντίνα Βασσάλου, Χρύσα Ζέρβα, Ρεβέκκα Μουστάκη-Ζέη, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, Κατερίνα Παπαζήση, Λυδία Χατζηστεφανίδου, Γιάννης Χιωτόπουλος, Μουσική: Νίκος Τζιομάκας, Ήχος: Railway Recording Studios, Σκηνικά: Ζωή Λάγγη, Φωτισμοί: Θωμάς Οικονομάκος, Κοστούμια: Αλεξία Θεοδωράκη, Οδηγός Σκηνής: Νίκη Εδιπίδη
• Μάρτιος 08, «fotosoma», Θέατρο Λήδρα
• Ιούνιος 07 «fotosoma», Θέατρο Αργώ, 6ο Φεστιβάλ Χορού Σωματείο Ελλήνων Χορογράφων
• ACS, Κέντρο Τεχνών Χαλανδρίου, 2ο Πανόραμα Σύγχρονου Χορού
ΣαΓήΝεΦ - εγκεκριμένη παράσταση από το Υπουργείο Παιδείας
Σύλληψη: Αγγελική Παπαδάτου, Βίντεο: Δημήτρης Τζαβάρας, Μουσική: Κρίσταπορ Μιχικιάν, Σκηνικά: Διδώ Τζαβάρα, Κοστούμια: Δεσποινα Μακαρούνη, Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος, Χορεύουν & Χορογραφούν: Ελίνα Τζαβάρα, Δάφνη Στεφάνου, Βασιλική Χρυσανθακοπούλου, Αγγελική Παπαδάτου
• Ιούνιος 07 «ΣαΓήΝεΦ», Θέατρο Κνωσός, με την συμμετοχή της 6ης τάξης του 108
Δημοτικό Σχολείο Αθήνας
• Μάρτιος 07 «Πολιτιστικός Χώρος Αποθήκη», Γαργαλιάνους, για τους μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
• Ιούνιος 06 στο 1st Balcan Performing Arts Market του Οργανισμού Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού
• Μάιος 06 Θέατρο Αργώ, 5ο Φεστιβάλ Χορού Σωματείο Ελλήνων Χορογράφων, υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟ στο Θέατρο Αργώ
• Μάρτιος – Απρίλιος 2006, Πολυχώρος 417, Μεταξουργείο
Στον Κήπο
Ιδέα-Σκηνοθεσία: Α.Δ Στεφάνου Β.Χορογράφου: Α.Παπαδάτου, Ν.Παρθενίου, Β.Κολοβού, Ερμηνεύουν: Ν.Παρθενίου, Β.Κολοβού, Α.Δ. Στεφάνου
• Ιούνιος 05 Booze Cooperativa, Αθήνα
Το ένα πάει στο Άλλο & το Άλλο στο Παράλλο
work in progress, χορογραφία Αγγελική Παπαδάτου
Χορογραφία: Α.Παπαδάτου, Μουσική: Κρίσταπορ Μιχικιάν, Χορεύουν: Ειρήνη Ζαχαρά, Δάφνη Στεφάνου, Μυρτώ Φοίφα
• Μάιος 04 Θέατρο Ροές, 3ο Φεστιβάλ Χορού Σωματείο Ελλήνων Χορογράφων, Αθήνα
Η Bella Κατεβαίνει & και Ανεβαίνει την Σκάλα
Χορογραφία: Αγγελική Παπαδάτου, Σκηνικά: Αγγελική Παπαδάτου, Κοστούμια: Φρόσω Σενδόνα, Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας, Μουσική Σύνθεση: Σπύρος Περιστέρης, Χορεύουν: Ειρήνη Ζαχαρά, Ειρήνη Κουρούβανη, Χρίστος Κυπριώτης, Δάφνη Στεφάνου, Πέγκυ Ψυχογιού (Ιωάννα Καμπυλαφκά, Βάσω Κολοβού cast 2002)
• Σεπτέμβριος 03 Πεζόδρομος Διονυσίου Αεροπαγείτου, υπό τν Αιγίδα του Υπ.Υγείας
• Μάιος 03 Θέατρο Ροές, 2ο Φεστιβάλ Χορού Σωματείο Ελλήνων Χορογράφων, Αθήνα
• Οκτώβριος 02 Διεθνής Φεστιβάλ Τεχνών Πόρτο, Βραβείο Χορογραφίας

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Αγγελική Παπαδάτου
28ης Οκτωβρίου 4, Βύρωνας, 16233
Τηλ: 210 7660125, 6973042714
Web-site: www.aggeloskoni.gr