Παραστάσεις, ακροάσεις, σεμινάρια, μαθήματα και νέα για το χορό στην Ελλάδα.

25.12.07

Quasi Stellar / Αποστολία Παπαδαμάκη

Αποστολία Παπαδαμάκη
Η Αποστολία Παπαδαμάκη, χορογράφος,χορεύτρια και δασκάλα χορού , αποφοίτησε από το Τ.Ε.Φ.Α.Α. με ειδικότητα στην ρυθμική γυμναστική καθώς και από την Κ.Σ.Ο.Τ, με άριστα. Συνέχισε τις σπουδές της στην Νέα Υόρκη με υποτροφίες του Ιδρύματος Ωνάση, Ιδρύματος Γουλανδρή , Merce Cunningham, μελετώντας νέες τεχνικές σύγχρονου χορού.
Από το 1996 ξεκίνησε να χορογραφεί με έδρα την Αθήνα. Βραβεύτηκε με το βραβείο χορογραφίας του διαγωνισμού του Ε.Ο.Τ (1992) του διεθνους διαγωνισμού του Bagnolet της Γαλλίας(1996). Από το 1992-2001 υπήρξε ιδρυτικό μέλος της ομάδας χορού sinequanon .Στο διάστημα αυτό χορογράφησε 7 έργα για την ομάδα (Transmutations, Jarden, Buster Keaton, Έρως και Ψυχή κ.α.).
Τον Σεπτέμβρη του 2002 ίδρυσε το χοροθέατρο Αποστολια Παπαδαμακη / QUASI STELLAR με στόχο την έρευνα και τη δημιουργία μεικτών έργων που συνδυάζουν το χορό, το θέατρο, τα εικαστικά και τη μουσική.
Τα έργα της παρουσιάστηκαν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Εθνική Λυρική σκηνή, Φεστιβάλ Αθηνών, Φεστιβάλ Καλαμάτας, Θέατρο Θησείο, Σύγχρονο θέατρο Αθήνας, αλλά και σε σημαντικά φεστιβάλ στο εξωτερικό σε 20 χώρες σ όλο τον κόσμο.
Έχει δεχτεί παραγγελίες από θέατρα του εξωτερικού όπως ο η Όπερα της Άγκυρας, το Zodiak center for new dance στο Ελσινκι , το φεστιβάλ του bagnolet της Γαλλίας , το Brooklyn Academy of Music της Νέας Υόρκης.
Συγχρόνως χορογράφησε – σκηνοθέτησε μεγάλα και σημαντικά θεάματα όπως την Τελετή Έναρξης των Παραολυμπιακων αγώνων στο Ολυμπιακό στάδιο, την τελετή έναρξης για την ευρωπαϊκή εβδομάδα νέων της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς στο στάδιο του Μπάντμιντον, την τελετή έναρξης του πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος ενόργανης γυμναστικής στο δημοτικό θέατρο Βόλου κ.α.
Παράλληλα εργάζεται στο θέατρο και την όπερα. Το 2002 σκηνοθέτησε την Λυρική Τραγωδία του Γιώργου Κουρουπού ‘Ιοκάστη’ και το 2007 σκηνοθέτησε και χορογράφησε το αφιέρωμα στην Ελληνική Οπερέτα Θυμήσου εκείνα τα χρόνια, στην Εθνική Λυρική σκηνή.
Έχει συνεργαστεί ως χορογράφος με πολύ σημαντικούς Έλληνες σκηνοθέτες, (Λ.Κονιόρδου, Δ. Μαυρίκιος, Σ. Ευαγγελάτος, Σ.Τσακίρης, Σ.Φασουλής κ.ά.).
Καλεσμένη του Βέλγου Σκηνοθέτη -visual artist- Jan Fabre, συμμετείχε ως performer και συμπαραγωγός στο έργο "I am Blood", Festival d’ Avignon 2001 και ‘The history of Tears”, Festival d’ Avignon 2005.
Διετέλεσε πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Αρχαίου δράματος και επίτιμο μέλος του Πανελληνίου Δικτύου Εκπαιδευτικών για το θέατρο στην εκπαίδευση.
Υπήρξε δυο φορές μέλος της κριτικής επιτροπής του Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάσης για τον παγκόσμιο διαγωνισμό χορογραφίας.
Παράλληλα με τις καλλιτεχνικές δραστηριότητες της ως δημιουργός, η Αποστολια συνέβαλε ενεργά στη δημιουργία και ίδρυση του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων, οργάνωσε διαλέξεις και συζητήσεις μεταξύ ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, ίδρυσε το πρώτο στούντιο προβών, μαθημάτων στην περιοχή του Μεταξουργείου, τόπο δημιουργικής συνάντησης και καλλιτεχνικής ανταλλαγής χορευτών και χορογράφων και διοργάνωσε σεμινάρια στην Αθήνα από κορυφαίους δασκάλους όπως οι Wally Cordona , Jeremy Nelson, Mark Tompkins, Tim Feldmann, David Zambrano, Julyen Hamilton, Kitt Johnson για επαγγελματίες χορευτές.

Quasi Stellar / Αποστολία Παπαδαμάκη
Electric Girl 2008
Mano a Mano 2007
Metropolis Tales 2007
Superlux 2006
Vima Argo 2006
Εγχειρίδιο για να αλλάξουμε τον κόσμο 2005
Ανατομία Μνήμης (visual art performance) 2005
Τελετή έναρξης 12ων Παραολυμπιακών Αγώνων 2004
Arena Metropolity 2004
Mass Production (visual art performance) 2004
Icon Skin (The beauty series) 2004
The beauty series(Τριλογία):
Human Female Study 2004
Hermaphrodite 2005
Male Study 2005
Paradise, look into my eyes 2003
Paradise 2002
Η παρακμή και η πτώση της 2002

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Αποστολία Παπαδαμάκη
Μπεραντζόφσκυ 15, Αθήνα 11741
Τηλ: 2109226613, 6936920860
E-mail: quasi@otenet.gr
web-site: www.quasistellar.gr