Παραστάσεις, ακροάσεις, σεμινάρια, μαθήματα και νέα για το χορό στην Ελλάδα.

14.12.07

ΔΑ.ΓΙ.ΠΟ.ΛΗ.

Γιώργος Χρηστάκης
Ο Γιώργος Χρηστάκης είναι εμπνευστής και ιδρυτικό μέλος του χοροθεάτρου ΔΑ.ΓΙ.ΠΟ.ΛΗ.. Έχει μια ενεργό και μαχητική παρουσία σε όλες τις πρωτοβουλίες που αγκαλιάζουν τη διαφορά.
Έκανε σπουδές Λογιστικής (Πτυχίο Τμήματος Λογιστών ΤΕΙ Αθήνας), Οικονομικών (Πτυχίο Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας) και Ψυχολογίας (Πτυχίο Τμήματος Ψυχολογίας Παντείου Πανεπιστημίου) και είναι υποψήφιος διδάκτορας Κοινωνικής Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, με θέμα «Η συμβολική επικοινωνιακή γλώσσα των διαφορετικών ομάδων».
Χορευτής σε αναπηρικό καροτσάκι, έχει μεγάλη επαγγελματική και καλλιτεχνική εμπειρία. Εργάσθηκε για δέκα χρόνια στην Εμπορική Τράπεζα Ελλάδας, όπου ήταν υπεύθυνος Λογιστηρίου. Από το 1993–1997 διατηρούσε δική του επιχείρηση (MUSIC BAR), όπου και είχε ο ίδιος αναλάβει τη μουσική επιμέλεια. To 1998 είχε δική του εκπομπή με δημοσιογραφικό αλλά κυρίως μουσικό περιεχόμενο στον ραδιοφωνικό σταθμό του Δήμου της Αθήνας «Αθήνα 9.84». Από το 1999 εργάζεται περιστασιακά ως μουσικός επιμελητής σε διάφορα CLUBS–BARS (Mefisto, Ingra, Bongo, Straight κ.α.).
Υπήρξε ιδρυτικό μέλος, Αντιπρόεδρος Δ.Σ., και αθλητής Basket σε καρότσι από το 1991–1995 του Αθλητικού Σωματείου ατόμων με ειδικές ανάγκες «Α. Σ. ΑΕΤΟΙ», έλαβε μέρος σε όλα τα Πανελλήνια πρωταθλήματα που έγιναν σε αυτό το διάστημα και στέφθηκε 3 φορές πρωταθλητής Ελλάδος με την ομάδα Basket.
Το 1993 γίνεται μέλος του Πανελλαδικού Ομίλου Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων «ΠΟΠΚΑ» και συμμετέχει στην χορευτική ομάδα του συλλόγου, χορεύοντας σε καρότσι, παίρνοντας μέρος σε πολλές παραστάσεις (Τι είδε ο Ιάσονας στην Αθήνα, Μήδεια κ.λ.π.) στην Αθήνα (θέατρο ΠΑΛΛΑΣ, θέατρο Λυκαβηττού κ.λ.π.) αλλά και σε όλη την Ελλάδα.
Από το 1993 συμμετέχει σε αγωνιστικό χορό με αναπηρικό αμαξίδιο, άθλημα στο οποίο συμμετείχε, μαζί με τις εκάστοτε παρτενέρ του (όρθιες), σε Πανελλήνια (1η θέση τα τελευταία 5 χρόνια), Πανευρωπαϊκά (6η θέση το 2000 στην Ολλανδία), Παγκόσμια Πρωταθλήματα (5η θέση το 2002 στην Πολωνία) και Παγκόσμια Κύπελλα (2η θέση 2001 Ολλανδία).
Είναι ενεργό μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών από το 1997. Το 1999 έγινε μέλος του Δ.Σ. Αθλητικού Συλλόγου ΑΜΕΑ «ΟΙ ΛΥΚΟΙ» και συμμετείχε στην ομάδα Basket του συλλόγου καθώς και στο τμήμα αγωνιστικού χορού.
Το 2001 αγωνίσθηκε ως αθλητής Basket στον Αθλητικό Σύλλογο ΑΜΕΑ «ΗΦΑΙΣΤΟΣ», συμμετέχοντας στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα.
Από το 2002 αγωνίζεται στην ομάδα Basket του Αθλητικού σωματείου ατόμων με ειδικές ανάγκες «Α.Σ. ΑΕΤΟΙ».
Είναι μέλος της Παραολυμπιακής ομάδας στο αγώνισμα της ξιφομαχίας. Στον ειδικό αθλητισμό ασχολείται επίσης και με την κολύμβηση.
Το 2002 δημιούργησε μαζί με άλλους την ομάδα σύγχρονου χορού «Φυγείν αδύνατον». Στην ομάδα αυτή είναι χορευτής και συμμετέχει στις παραστάσεις που έδωσε στην Κρήτη τον Αύγουστο του 2001, στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης τον Δεκέμβριο του 2002, στην HELLEXPO τον Φεβρουάριο του 2003, στην Θεσσαλονίκη σε συνέδριο για την παρουσίαση
των Παραολυμπιακών αθλημάτων, στα Χανιά της Κρήτης στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχιατρικής με θέμα «Η συμβολή της τέχνης στην Ψυχιατρική», τον Μάιο του 2003, στο θέατρο «Κριάς» στη Λιβαδειά τον Σεπτέμβριο του 2003, στην Biennale νέων δημιουργών τον Ιούλιο του 2003, στο Συνεργείο Τεχνών τον Φεβρουάριο του 2004 (6 παραστάσεις), στο Μήνα Χορού 2004 στις «Ροές» το Μάρτιο του 2004.
Από τον Οκτώβριο 2003 συνεργάζεται με το Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής Αιγάλεω και έχει την ευθύνη της εκπαίδευσης και δραστηριοποίησης των μελών του σε καλλιτεχνικές δραστηριότητες και ειδικότερα της ομάδας «Κίνησης – έκφρασης».
Τον Ιανουάριο του 2004 συμμετέχει σε χορογραφία του Κων/νου Μίχου με την ομάδα «Λάθος κίνηση», σε παρουσίαση, στο Μέγαρο Μουσικής της Αθήνας.
Από 1/2/2002 έως 31/1/2003 και με την ιδιότητα του ψυχολόγου, συμμετέχει σε ομάδα Ψυχοδράματος με συντονιστή τον Ψυχίατρο-Ψυχαναλυτή Γιώργο Μποτονάκη.
Τον Απρίλιο του 2005 συμμετέχει στην Πλατφόρμα σύγχρονου χορού με την ομάδα του Κ. Μίχου «Λάθος κίνηση» στο κομμάτι «Εξολοθρευτής 7», στο Κέντρο Τεχνών Χαλανδρίου.
Τον Μάιο του 2004 δημιουργεί την δική του χορευτική ομάδα την «ΔΑ.ΓΙ.ΠΟ.ΛΗ.», όπου συμμετέχει σχεδιάζει και οργανώνει όλες τις παραγωγές και παραστάσεις της έως και σήμερα, και της οποίας έχει και την συνολική ευθύνη παραγωγής και εκτέλεσης.

ΔΑ.ΓΙ.ΠΟ.ΛΗ.
Για την υλοποίηση όλων των παραπάνω στόχων και για την δημιουργία και διατήρηση μιας ισχυρής υποδομής που θα μπορεί να αγκαλιάσει όλον αυτό τον κόσμο και να προάγει και αναδείξει αυτό το έργο, με όλες τις ιδιαιτερότητες που θα έχει εξ’ αιτίας της συμμετοχής ατόμων με κινητικά αλλά και ψυχοκοινωνικά προβλήματα, είναι αναγκαία η συνεισφορά όλων, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε την επιτυχία των στόχων μας και να παράγουμε συνεχώς, απρόσκοπτα και σε βάθος χρόνου έργο, που θα αξιοποιηθεί και από τις επόμενες γενιές.
Η ΔΑ.ΓΙ.ΠΟ.ΛΗ. είναι μια ομάδα σύγχρονου χορού. Δημιουργήθηκε το Μάιο του 2004 στην Αθήνα. Ο πυρήνας της ομάδας αποτελείται από τρία άτομα με κινητικό πρόβλημα. Τον Γιώργο Χρηστάκη εμπνευστή και δημιουργό αυτής της πρωτοβουλίας, την Ειρήνη Ζαχαρά και τον Χρήστο Κυπριώτη. Στην ομάδα συμμετέχουν και άλλοι χορευτές, χορεύτριες και μουσικοί καθώς και άλλοι επαγγελματίες χωρίς κάποιο κινητικό πρόβλημα.
Η διάθεση για εξερεύνηση των ορίων του ανθρώπινου σώματος, της ανθρώπινης φαντασίας, της ανθρώπινης ψυχής, όπως αυτά αναδεικνύονται μέσα από τον αυτοσχεδιασμό και μορφοποιούνται σ’ ένα μουσικοκινητικό δρώμενο, στάθηκε το έναυσμα για την σύσταση αυτού του χορευτικού σχήματος.
Η σύνθεση της ομάδας είναι πολύπλοκη. Οι συμμετέχοντες είναι και των δύο φύλων, διαφορετικών ηλικιών με κινητικά, ψυχοκοινωνικά και «μη εμφανή» προβλήματα. Εμπλέκονται σε ένα παιχνίδι κίνησης, αποδεικνύοντας ότι οι όποιες ιδιαιτερότητες μπορούν απλά να μετουσιωθούν σε τέχνη. Ένα μίγμα από σώματα, ιδεοπλέγματα, από μουσικές συναντήσεις, αλληλεπιδράσεις που ταξιδεύουν και δίνουν χρώμα στην ανθρώπινη υπόσταση.
Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων είναι φοιτητές ή απόφοιτοι του Τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Οι περισσότεροι από αυτούς σπούδασαν επίσης και θέατρο, μουσική ή χορό. Έχουν μεγάλη εμπειρία στις ομαδικές καλλιτεχνικές δουλειές, συμμετείχαν σε πολλές πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις σε τοπικό, εθνικό επίπεδο και διεθνές επίπεδο.
Η ομάδα έχει οργανώσει εργαστήριο όπου παραδίδονται μαθήματα μέσω του πειραματισμού και της διαδραστικότητας σε όλους όσους εκδηλώνουν ενδιαφέρον. Παράλληλα βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη έρευνα που θα μελετά την αλληλεπίδραση, και τα στοιχεία εκείνα που θα είναι ικανά, να ταράξουν στερεότυπα και αναπαραστάσεις, και να αναδείξουν την μεθοδολογία, τις λογικές και τους τρόπους μέσα από τους οποίους μπορεί να συμβεί αυτό. Τα ανοικτά μαθήματα θα έχουν σαν στόχο να φέρουν σε επαφή και να κάνουν γνωστό σε όποιον θα ήθελε να ασχοληθεί αλλά και στο ευρύ κοινό, τις δραστηριότητες και το έργο της ομάδας έτσι ώστε αυτή η προσπάθεια να αποκτήσει σταθερή προοπτική και συνεχή εξελικτική πορεία, ανοίγοντας έτσι καινούργιους ορίζοντες στους τόσο ευαίσθητους τομείς της Τέχνης και του Πολιτισμού, της Κινητικής Αναπηρίας και της Ψυχικής Υγείας, αλλά και της Κοινωνικής Επιστήμης γενικότερα, όχι μόνο στα Ελληνικά, αλλά και στα διεθνή πεδία ανάλογης δράσης. Το έργο της ομάδας, κατά βάση δεν έχει καμία σχέση με την αναπηρία, ενώ η αναπηρία υφίσταται στο σύνολο του έργου: Η αναπηρία απλώς υφίσταται επειδή δεν μπορεί να εξαφανιστεί και να αρνηθεί ο χορευτής και ο θεατής την ύπαρξή της. Υπάρχει διακριτικά στο σύνολο του έργου αλλά συχνά εξαφανίζεται και επανέρχεται ανατρέποντας τους ρόλους και την ανθρωπομετρική κλίμακα των χορευτών. Η ανατροπή είναι ολοκληρωτική σε σημείο που δύσκολα μπορεί κανείς να καταλάβει ποιος έχει ή δεν έχει αναπηρία. Η δουλειά της ομάδας, στο σύνολο της, είναι απολύτως διακριτικά αδιάκριτη: Είναι μια συνεχής ανατροπή της σωματικής ικανότητας από την αναπηρία και της αναπηρίας από την σωματική ικανότητα αλλά με όρους πραγματικούς ενός πραγματικού γήινου χώρου, που εάν τεχνικά μπορούσε να απουσιάσει η βαρύτητα θα συνέβαινε η ολοκληρωμένη και ολοκληρωτική απουσία τόσο της σωματικής ικανότητας όσο και της σωματικής ανικανότητας.

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Γιώργος Χρηστάκης
Γρεβενών 11, Περιστέρι, 12131
Τηλ: 2105317026, 6981267097
Φαξ: 2105317026
E-mail: jiochri@gmail.com
Web-site: dagipoli@gmail.com