Παραστάσεις, ακροάσεις, σεμινάρια, μαθήματα και νέα για το χορό στην Ελλάδα.

16.12.07

Detour Collective

Μαρίνα Τσαρτσαρά
Η Μαρίνα Τσαρτσαρά είναι μια καλλιτέχνης που συνδυάζει διαφορετικές εικαστικές προσεγγίσεις, ερευνώντας την κίνηση του σώματος, την παρουσία του στο χώρο, την δυναμική του και την έκφραση του μέσα από τις οπτικό-εικαστικές τέχνες και πιο συγκεκριμένα μέσα από το Screen dance και την ζωντανή περφορμανς/εγκατασταση.
Είναι απόφοιτος του τμήματος γλυπτικής από την Massana σχολή Καλών Τεχνών της Βαρκελώνης, έχει πτυχίο στην τέχνη της περφρομανς και τις εικαστικές τέχνες από το Πανεπιστήμιο του Brighton στην Αγγλία και Μεταπτυχιακό πάνω στο Media and Imaging: Screen dance’ από το Πανεπιστήμιο του Dundee στην Αγγλία. Είναι αναγνωρισμένη Somatic Movement Performer από το κέντρο Body-Mind Movement του Pittsburgh στις Η.Π.Α. και εκπαιδεύεται στις παρακάτω τεχνικές: Skinner Releasing Technique, Logomotion (Simone Forty), performance improvisation και contact improvisation. Έχει παρουσιάσει και ερμηνεύσει δουλεία της σε εικαστικούς χώρους όπως: την Tate Modern στο Λονδίνο, στο National Review of Live Art στη Γλασκόβη, στο Σύγχρονο Μουσείο τέχνης της Ζουλια στην Βενεζουέλα, στο Pia Almoina μουσείο της Βαρκελώνης, στο εικαστικό χώρο Bios στην Αθήνα και σε πολλούς άλλους. Δημιουργεί, συνεργάζεται και παρουσιάζει δουλειά της διεθνώς. Κάποιες από αυτές τις συνεργασίες περιλαμβάνουν: το Scottish Dance Theatre, ‘Images of Elsewhere’ Physical Theatre Company στο Λονδίνο, Rajando Cueros Dance Theatre στη Βαρκελώνη, Mathieu Briand & Prue Lang, Simone Forti and Claudia Kappenberg.
Αικατερίνη Ντινοπούλου
Η Αικατερίνη Ντινοπούλου είναι χορογράφος, καλλιτέχνης διαδραστικού βίντεο και ερμηνεύτρια. Έχει παρουσιάσει την interactive performative installation ChatRooms, τη digital performance Alter-egos, την interactive video installation 512:Personas, την multimedia dance performance της Αμάλγαμα και την audiovisual live installation της 2² στην Αγγλία, Φιλανδία, Κύπρο και Ελλάδα. Βίντεο της παράστασης Αμάλγαμα έχει βραβευθεί από τη Video Art Gallery του Λονδίνου. Μετά τις σπουδές της στη δημοσιογραφία, ξεκίνησε το χορό εμπνευσμένη από τη διδασκαλία εκφραστικού χορού και αυτοσχεδιασμού στο Studio KER (Χανιά) το 2000. Συνέχισε την εκπαίδευση της στο μπαλέτο, σύνχρονο χορό και εικαστικά στην Αθήνα. Ειναι απόφοιτος του τμήματος Χορού και Εικαστικών Tεχνών του πανεπιστημίου του Brighton. Παραδίδει σεμινάρια χορογραφίας, ερμηνείας και dance video σε σχολές χορού στην Αγγλία και την Ελλάδα. Συνεργάζεται με τη θεατρική ομάδα Δημιουργίκες Γεφύρες ως χορογραφος και καλλιτέχνης του βίντεο. Το 2008, με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση παρακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Χορογραφία στο πανεπιστήμιο του Chichester.
Αλίκη Χιωτάκη
Η Αλίκη Χιωτάκη είναι ερευνήτρια κίνησης και βιντεογραφος που ερευνά τις πρωταρχικές φόρμες και τους ρυθμούς του σώματος και του χώρου μέσα από την περφόρμανς και την παρατήρηση της κίνησης. Η δουλειά της εκτείνεται σε Χορό για Κάμερα, Ζωντανή Εγκατάσταση και Site- Specific.
Έχει πτυχίο στο Χορό και στις Εικαστικές τέχνες από το Πανεπιστήμιο του Brighton της Αγγλίας και Μεταπτυχιακό Δίπλωμα με θέμα: Θεωρητική και Πρακτική Ανάλυση του συστήματος Laban Movement Analysis Και Θεωρία Σωματικών Προσεγγίσεων από το Πανεπιστήμιο του Surrey της Αγγλίας. Επίσης είναι Αναλύτρια Κίνησης με το σύστημα Laban Movement Analysis και έχει Πτυχίο Γραφιστικών Τεχνών από την Σχολή Βακαλο της Αθήνας.
Το διάστημα αυτό, συνεργάζεται με την Αρχιτέκτονα Μαρία Ανδρουλάκη σε μια έρευνα που εστιάζει σε: Αρχέτυπες μορφές δόμησης και αποδόμησης της κινητικής φόρμας επηρεαζόμενη από το χώρο. Η δουλειά της έχει παρουσιαστεί κυρίως στην Ευρώπη:, Κολωνία-Γερμανία, Κρακοβία-Πολωνία, Wuppertal - Γερμανία και Ελλάδα. Ζει με την οικογένεια της και εργάζεται στα Χανιά Κρήτης.
Detour Collective
Ιδρυτικά μέλη: Αλίκη Χιωτάκη, Αικατερίνη Ντινοπούλου, Μαρίνα Τσαρτσαρά.
Ιδρύθηκε το 2008, με έδρα τα Χανιά της Κρήτης, η Detour Collective παρουσιάζει καλλιτεχνικές παραγωγές στον εθνικό και διεθνές χώρο.
Η εταιρεία έχει σαν πρωταρχικό στόχο την οπτικό-εικαστική διερεύνηση της σωματικής κίνησης σε σχέση με άλλες μορφές τέχνης συμπεριλαμβάνοντας: Site Specific works, Ζωντανές και Διαδραστικές Εγκαταστάσεις, Ψηφιακές Παραστάσεις και Screendance.
Ο ρόλος και η παρουσία του κοινού στον τρόπο που ερμηνεύει και ενσωματώνει καινούργια ερεθίσματα απέναντι σε νέες προσεγγίσεις στο πεδίο της σωματικής έκφρασης και των ψηφιακών τεχνών, αποτελεί σημαντικό κομμάτι της έρευνα αυτής.
Παραγωγές:
Alter-egos, Digital Performance
Amalgam, Multimedia Dance Performance
512:Personas, Interactive Video Installation
Through, Screendance Installation