Παραστάσεις, ακροάσεις, σεμινάρια, μαθήματα και νέα για το χορό στην Ελλάδα.

20.12.07

Ομάδα Χορού Φυσαλίδα

Γωγώ Πετραλή
Η Γωγώ Πετραλή είναι χορεύτρια, χορογράφος, δασκάλα κλασικού και σύγχρονου χορού, κίνησης και αυτοσχεδιασμού.
Γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε κλασικό και μοντέρνο χορό στην Αγγλία. Με υποτροφία του Ωνάσειου Ιδρύματος συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στη σχολή Rotterdamse Dansacademie της Ολλανδίας έχοντας ως εξειδίκευση το σύγχρονο χορό και τη χορογραφία. Υπότροφος του διεθνούς φεστιβάλ-σεμιναρίου σύγχρονου χορού Dance Web της Βιέννης, εκπροσώπησε για πρώτη φορά την Ελλάδα ως συμμετέχουσα χώρα το καλοκαίρι του 2000.
Στο εξωτερικό έχει διδάξει κλασικό, σύγχρονο χορό και stretching στη σχολή της Helene Cazes (Fontainemelon, Ελβετία), στο Dance Art Studio (Λουκέρνη, Ελβετία), στη σχολή της Evelyn Schuler (Stans, Ελβετία) και στο δημοτικό σχολείο Montessori (Λουκέρνη, Ελβετία). Έχει δώσει σεμινάριο κλασικού και σύγχρονου χορού στη Braga της Πορτογαλίας.
Στην Ελλάδα έχει διδάξει κίνηση, αυτοσχεδιασμό, contact, κλασικό και σύγχρονο χορό στο studio «ΚΕΡ» (Χανιά), στον πολυχώρο «ON» (Χανιά), στην ομάδα χορού «Συνκίνηση» (Χανιά), στη θεατρική ομάδα «Κύκλος Γραφής» (Ηράκλειο), στη σχολή χορού «Χοροκίνηση» (Ηράκλειο). Έχει δώσει σεμινάρια contact-improvisation και αυτοσχεδιασμού στο Δήμο Ηρακλείου, στη σχολή «Modulor Dance Space» (Αθήνα), στον Πολιτιστικό Σύλλογο Ρεθύμνου και στο Παν/μιο Κρήτης (Ηράκλειο). Ως χορογράφος έχει συνεργαστεί με την θεατρική ομάδα Ηρακλείου του Παν/μιου Κρήτης και το θέατρο Κρήτης.
Στην Αγγλία, το 1997 χόρεψε με την ομάδα «Manc Dance Company» του John Carney για την παράσταση Masked Emotions και την ομάδα «Terpsicorrick Dance Company» της Jo Corrick για την παράσταση Sweet Sunny South. To 2000 και το 2003 συνεργάστηκε με τη χορογράφο Doris Vuilleumier στην Ελβετία για τις παραστάσεις Etrange και L Homme Qui Marche.
Στην Ελλάδα, το 2003 χόρεψε στην ομάδα σύγχρονου χορού του Χάρη Μανταφούνη για το έργο «Παράξενα Συναισθηματικό». To 2004 συμμετείχε στη χορογραφική ομάδα του Δημήτρη Παπαϊωάννου και της Αγγελικής Στελλάτου ως βοηθός χορογράφου για τις τελετές έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων, Αθήνα 2004. To 2005 συνεργάστηκε με τη χορογράφο Νατάσα Ζούκα για το έργο «To Βλέμμα Της Γης» και με τη Νεοζηλανδή Carol Brown για την παράσταση «Hertopia». To 2006 συνεργάστηκε με την ομάδα «Art» της Αρτέμιδος Ιγνατίου για την παράσταση «Cold Water Traces», συμμετείχε στο διαφημιστικό σποτ της Ελλάδας «Live Your Myth in Greece» καθώς και σε ντοκιμαντέρ του «National Geographic». Την ίδια χρονιά, ίδρυσε την ομάδα χορού «Φυσαλίδα» με έδρα το Ηράκλειο Κρήτης. To 2007 συνεργάστηκε με τον Ιταλό χορογράφο Luca Silvestrini (ομάδα χορού «Protein») ως βοηθός για την παράσταση «Σταυροδρόμι» και επίσης παρουσίασε μέσα από την ομάδα χορού «Φυσαλίδα» τη solo-performance Flock, ο αιθερβάμων και το video-art Flock, the glass fish.
Ως αυτοσχεδιάστρια έχει χορέψει στον τεχνοχώρο «Πόλις» (Ηράκλειο), σε εκθέσεις ζωγραφικής του Γιάννη Χαλαμπαλάκη (Ψυχρό-Αθήνα), σε συνεργασία με τους «Χαίνηδες» (Ηράκλειο), στο Θέατρο «Παγοποιείο 1ος όροφος» (Ηράκλειο).
Το 2008 σκηνοθετεί και χορογραφεί για την ομάδα χορού «Φυσαλίδα» την εικαστική-χορευτική ταινία «ρυτίδες και όνειρα» με πρωταγωνιστή τη γραφική γειτονιά της Αγίας Τριάδας στο Ηράκλειο, Κρήτης.

Ομάδα Χορού Φυσαλίδα
Η φυσαλίδα είναι μια ομάδα χορού με έδρα το Ηράκλειο Κρήτης. Ιδρύθηκε το 2006 από τη Γωγώ Πετραλή με στόχο την έρευνα, δημιουργία και παραγωγή καλλιτεχνικού έργου καθώς και τη συνεργασία της με εικαστικούς, καλλιτέχνες και θεραπευτές.
Παραγωγή της ομάδας χορού φυσαλίδα για το έτος 2007 υπήρξε η solo-performance FLOCK, ο αιθεροβάμων και το video art FLOCK, the glass fish, τα οποία παρουσιάστηκαν στις 10,11,12 και 13 Νοεμβρίου 2007 στο θέατρο Παγοποιείον - 1ος όροφος, στο Ηράκλειο Κρήτης.
Το FLOCK και οι χαρακτήρες του είναι μια καλλιτεχνική καταγραφή του τι συμβαίνει γύρω μας και του τι υποδυόμαστε καθημερινά. Η φοβία μας να πούμε όχι στη θεωρία του κοπαδιού. Η παγίδα του να καταβροχθίζουμε ακατέργαστα το οποιοδήποτε ερέθισμα-αγκίστρι μας παρουσιάζεται. Η ανασφάλεια του να οξύνουμε τις αισθήσεις μας καταστρέφοντας πρώτα απ’ όλα τα είδωλα που αυτές οι ιδέες επέβαλλαν να υποστηρίξουμε.
Σύλληψη ιδέας-σκηνοθεσία-χορογραφία: Γωγώ Πετραλή
Performance: Γωγώ Πετραλή
Μουσική σύνθεση: Βικτώρια Τάσκου
Επεξεργασία μουσικής-προγραμματισμός: Τάσος Υφαντής
Οπερατέρ: Βικτώρια Τρέτσιακ, Δημήτρης Παναγιωτάκης, Ζένια Δρόσου, Γωγώ
Πετραλή
Video art: Βικτώρια Τρέτσιακ
Φωτογράφος: Ζένια Δρόσου
Μακιγιάζ: Τέρη Τσάκα
Κείμενα: Γωγώ Πετραλή
Παραγωγή της «φυσαλίδας» για το 2008 υπήρξε η χορευτική ταινία ρυτίδες
και όνειρα. Η ταινία βασίστηκε στην πρωτότυπη ιδέα της Γωγώς Πετραλή και πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος Δράσεις προβολής περιοχής παρέμβασης ΠΕΠ 2000-2006 Κρήτης σε συνεργασία με το τμήμα παλιάς πόλης του Ηρακλείου.
Πρόκειται για έναν περίπατο στις αναμνήσεις, δοσμένο με μορφή χορευτικού ντοκιμαντέρ. Πρωταγωνιστής είναι ένας κάτοικος της Αγίας Τριάδας που περιπλανιέται στα σοκάκια της γειτονιάς όπου μεγάλωσε, ανακαλώντας μνήμες αλλοτινών καιρών καθώς και τον παιδικό, χαμένο πλέον, έρωτά του που παίρνει ξανά μορφή μέσα σε αυτή τη νοσταλγική περιπλάνηση.
Η ταινία πρωτοτυπεί, καθώς φέρει στοιχεία μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ, λυρικής
αφήγησης και video art. Μέσα από τα εξ ολοκλήρου εξωτερικά γυρίσματα η κάμερα δίνει έμφαση στην αρχιτεκτονική της περιοχής. Παράλληλα, η πρωτότυπη μουσική επένδυση και κυρίως οι χορογραφίες, υφαίνουν τη δράση της ταινίας. Ένα κολάζ χορογραφημένων εικόνων, δίνουν ζωή σε ιστορικά μνημεία, κτίρια και κομβικά σημεία της συνοικίας. Στη διαδικασία των γυρισμάτων συμμετείχαν 120 επαγγελματίες και ερασιτέχνες χορευτές καθώς και κάτοικοι της Αγίας Τριάδας, ηλικίας 4-74 ετών.
Η συνύπαρξη όλων αυτών των ανθρώπων βασίζεται στο community dance (χορός για την κοινότητα). Ένα είδος χορού που στοχεύει στη δραστηριοποίηση μιας ομάδας για τη δημιουργία ενός επαγγελματικού, καλλιτεχνικού αποτελέσματος μέσα από την κίνηση, την έκφραση και την επαφή τους με την τέχνη του χορού.
Διάρκεια: 30 λεπτά
Παραγωγή: Ομάδα χορού φυσαλίδα
Σενάριο-σκηνοθεσία-χορογραφία: Γωγώ Πετραλή
Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιάννης Παναγιωτάκης
Μοντάζ: Γιώργος Μαριδάκης
Φωτογράφοι πλατώ: Ζένια Δρόσου, Νικήτας Αλμπάνης
Πρωτότυπη μουσική: Εμμανουήλ Σγουρίδης
Πρωταγωνιστούν: Γιάννης Πακές, Δαυίδ Νικολιδάκης- Όουενς, Δάφνη Βρετουδάκη, Μαρία Μανουρά
Χορεύουν: Ida Sidenvall, Δροσιά Τριαντάκη, Ειρήνη Τσιμπραγού, Ευφροσύνη Αρκουλάκη, Γιούλη Γρηγοράκη, Ροδούλα Κρανιωτάκη, Αναστασία Χειλαδάκη
Συμμετέχουν ακόμα 120 επαγγελματίες ή ερασιτέχνες χορευτές και ηθοποιοί, καθώς και κάτοικοι της Αγίας Τριάδας.
Το Φεβρουάριο του 2009 η ταινία παρουσιάστηκε σε Φεστιβάλ
στο Τόκυο http://www.videodance.dance-media.com/2009/aas-program-en.htm#C

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Γωγώ Πετραλή
Web-site: www.fysalidance.com