Παραστάσεις, ακροάσεις, σεμινάρια, μαθήματα και νέα για το χορό στην Ελλάδα.

23.12.07

Πειραματική Ομάδα Ελεύθερης Έκφρασης «Φως»

Μαριάννα Παπαδοπούλου
Η Πειραματική Ομάδα Ελεύθερης Έκφρασης «ΦΩΣ» δημιουργήθηκε από τη Μαριάννα Παπαδοπούλου δασκάλα χορού και υπεύθυνη του Πολυχώρου Ελεύθερης Καλλιτεχνικής Έκφρασης και Δημιουργίας «ΦΩΣ». Η ίδια σε ηλικία πέντε ετών άρχισε να παρακολουθεί μαθήματα κλασσικού μπαλέτου στη σχολή του Νίκου Καραγεωργιάδη στην Πάτρα όπου και μεγάλωσε. Αποφοίτησε από την Αρσάκειο Πατρών και στη συνέχεια ήρθε στην Αθήνα για να συνεχίσει τις σπουδές τις στο χορό και συγκεκριμένα στη σχολή της Ραλλού Μάνου. Παρακολούθησε σεμινάρια σε εργαστήρια χορού και δάσκαλοί μου υπήρξαν οι: Λ. Ντεπιάν, Ροδόπη Κούβαρη, Μέτσης, Χριστίνα Μπέσκου, H.Miler, Anton, Ivan, Φώτης Μεταξόπουλος και πολλοί άλλοι.
Παράλληλα άρχισε την καριέρα της ως χορεύτρια σε διάφορα θέατρα της Αττικής και συνεργάστηκε με πολλούς ηθοποιούς. Ακόμη έχει συνεργαστεί με σημαντικούς χορογράφους όπως ο Δημήτρης Παπάζογλου, Α Γεωργίου, Ντ. Ψαρέλης και άλλους. Καθοριστικό ρόλο στην καλλιτεχνική της πορεία έπαιξε η συνεργασία της με τον Γιάννη Πάριο, την Ελπίδα, τη Μαρινέλα και τον Στράτο Διονυσίου.
Το 1990 παρακολούθησε σεμινάρια oriental στην Αμερική. Το 1997 αποφοίτησε από τη σχολή G.R.A.F.T.S και ξεκίνησε να δουλεύει ως γυμνάστρια σε επώνυμα γυμναστήρια του Πειραιά. Έχει κάνει μαθήματα χοροκίνησης σε παιδικούς σταθμούς και είναι η πρώτη στην Ελλάδα που διδάσκει strip-dance χορό της θηλυκότητας χρησιμοποιώντας ως βασικό εργαλείο της την καρέκλα. Πριν από δυο χρόνια με τον σύζυγό της Νίκο Κούρο μάεστρο-ενορχηστρωτή δημιούργησαν τον Πολυχώρο «ΦΩΣ» στο κέντρο του Πειραιά.

Πειραματική Ομάδα Ελεύθερης Έκφρασης «Φως»
Η Πειραματική Ομάδα Ελεύθερης Έκφρασης «ΦΩΣ» είναι η πρώτη ομάδα στην Ελλάδα η οποία αποτελείται από ανθρώπους που αγαπούν τον χορό , την κίνηση και την ελεύθερη έκφραση χωρίς να φέρουν τον τίτλο του επαγγελματία καλλιτέχνη αλλά με την κατάθεση της ψυχής τους κάνουν τους άλλους να ονειρεύονται. Η ομάδα δημιουργήθηκε πριν από ένα χρόνο για να βοηθήσει κάποιους ανθρώπους να εκφράσουν τα συναισθήματά τους μέσα από την τέχνη του χορού και αποτελείται από ανθρώπους ηλικίας 9 έως 60 ετών. Κάποιοι από αυτούς δεν έχουν καμία προηγούμενη επαφή με το χορό αλλά μέσα από αυτή την ιδέα της Πειραματικής Ομάδας χορού έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τεχνικές και μεθόδους έκφρασης ώστε να μπορέσουν να γίνουν οι καλλιτέχνες του εαυτού τους!
Στην ομάδα επίσης συμμετέχει εθελοντικά ο μαέστρος ενορχηστρωτής Νίκος Κούρος και ο Παναγιώτης Μαρίνος επαγγελματίας ηθοποιός. Δάσκαλοι, μαθητές, δημόσιοι υπάλληλοι, δικηγόροι, ελεύθεροι επαγγελματίες και χορευτές δημιούργησαν την πρώτη Πειραματική Ομάδα Χορού στην Ελλάδα η οποία αποτελείται από μη χορευτές. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ομάδα είναι μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού CID-UNESCO.
Το 2008 παρουσίασε τη μουσικοχορευτική παράσταση με τίτλο «Γυναίκες Χωρίς Όνομα». Η συγκεκριμένη παράσταση επιχείρησε να δώσει την πραγματική εικόνα του εαυτού μας και των πραγμάτων γύρω μας. Επιχείρησε να επαναπροσδιορίσει τη γυναικεία ταυτότητα που σχετίζεται με το σώμα, τον τρόπο που χρησιμοποιείται, προβάλλεται, βιώνεται μέσα από μια διαδικασία προσωπικού διαλόγου. Αξίζει να σημειωθεί ότι δόθηκαν τρεις παραστάσεις στο Σύνδεσμο Αποφοίτων της Ιωνιδείου στον Πειραιά και μια στο Δημοτικό Κηποθέατρο Νίκαιας. Η παράσταση απέσπασε θετικά σχόλια από τα ΜΜΕ αλλά και το κοινό.
Για φέτος η παράσταση που προετοιμάζει έχει τίτλο «Μια ζωή σε μια νύχτα» και διαπραγματεύεται το θέμα της Κοινωνικής Μοναξιάς. Η καθημερινότητα έχει περιορίσει την ελευθερία των ανθρώπων τόσο σε ατομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Αυτό το γεγονός έχει ως αποτέλεσμα οι άνθρωποι να απομακρύνονται από τον εαυτό τους και από τους άλλους, συναίσθημα θλιβερό που συνοδεύεται συνήθως από ψυχική κούραση και απόγνωση. Ο σύγχρονος άνθρωπος βιώνει τη μοναξιά ακόμη και όταν βρίσκεται μέσα στο πλήθος, στην παρέα του, στην οικογένειά του και αισθάνεται ότι οι γύρω του δεν τον ακούν, δεν τον κατανοούν και δεν τον αγαπούν.
Χωρίς καμία μοιρολατρική διάθεση στοχεύουμε να προσφέρουμε στο κοινό μέσω της τέχνης μας, ό,τι στερήθηκε, ό,τι ονειρεύτηκε, ό,τι ζήτησε με κραυγές, πριν επιλέξει τη μοναξιά του. Να «αγκαλιάσουμε» φόβους και ερωτηματικά, συναισθηματικές ανασφάλειες, ψευδαισθήσεις και αγωνίες και να προσφέρουμε μια εμπειρία που φιλοδοξεί στην απελευθέρωση του ανθρώπου από την αποξένωσή του, στη μετατροπή της παθητικής μοναξιάς σε ενεργητική και στη δημιουργική σιωπή που η τέχνη της κίνησης μπορεί να αποδώσει με τον πιο άμεσο τρόπο.

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Μαριάννα Παππαδοπούλου
Πραξιτέλους 179, Πειραιάς, 18535
Τηλ: 2104297888