Παραστάσεις, ακροάσεις, σεμινάρια, μαθήματα και νέα για το χορό στην Ελλάδα.

1.1.08

Ομάδα Χορού Αίρεσις

Γιάννης Μπαγουρδής
Σπούδασε χορό στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης.
Το 1990 ιδρύει την «Ομάδα Χορού Αίρεσις» για την οποία έχει χορογραφήσει 27 έργα.
Τιμήθηκε με βραβείο χορογραφίας από τον ΕΟΤ το 1992 για το «Απάντηση στο Αίνιγμα» που παρουσιάστηκε στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού.
Εκπροσώπησε την Ελλάδα στην 10η Biennale νέων δημιουργών της Ευρώπης (Σαράγιεβο 2001).
Η ομάδα του τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο γυναικείου ρόλου από το Υπουργείο Πολιτισμού (2001) για το έργο www.bernarda.com (Κ. Δήμα) και με το έργο του «Έντεκα Και Τέταρτο» συμμετείχε στο Δεύτερο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Αθήνας (2004) .
Χόρεψε με το Θέατρο Τέχνης του Κάρολου Κουν στους Όρνιθες του Αριστοφάνη, την Κ.Σ.Ο.Τ, το χοροθέατρο Ναυσικά (Διεθνές Φεστιβάλ της Maillon de Strasbourg), την Ομάδα Σύγχρονου Χορού του Χάρη Μανταφούνη (Βερολίνο, Αμβούργο, Στένταλ, Σόφια) και το Μικρό Χορευτικό Θέατρο της Λίας Μελετοπούλου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Στο Θέατρο χορογράφησε για τις παραστάσεις: «Βίκτωρ, Ή Τα Παιδιά στην Εξουσία» του Ροζέ Βιτράκ, σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα, «Δράκουλας» σκηνοθεσία Ακίνδυνου Γκίκα , Αθηναϊκαί Σελίδες του Μιχαήλ Μητσάκη στην Πειραματική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου.
Σκηνοθέτησε και χορογράφησε χορικά από τη «Μήδεια» του Ευριπίδη σε μουσική Σταμάτη Κραουνάκη (Μουσείο Βορρέ) και χορογράφησε το «Έξοδος Κινδύνου» στο Τρίπτυχο Μότσαρτ του Κ.Θ.Β.Ε. (2006) και το «Άσμα Ασμάτων» του Αλέξανδρου Μούζα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (2008).

Ομάδα Χορού Αίρεσις
Η Ομάδα Χορού Αίρεσις με επικεφαλή τον Γιάννη Μπαγουρδή προσπαθεί μέσα από την συνεχή έρευνα να δημιουργήσει ένα κινησιολογικό λεξιλόγιο σαφές και ευανάγνωστο. Μέσα απ’ αυτό προσπαθεί να εκφράσει τους προβληματισμούς και τις ανάγκες της σύγχρονης εποχής.
Η Ομάδα γνωρίζει πολύ καλά ότι η τέχνη δεν πρέπει να υπηρετεί τον εαυτό της ή προσωπικές φιλοδοξίες αλλά να εκφράζει την ομορφιά και την ασχήμια που διαπιστώνει γύρω της.
Η τέχνη πρέπει να γίνει αυτό που ήταν πάντοτε, ανθρωποκεντρική.
Τέλος, η Ομάδα Χορού Αίρεσις δεν πιστεύει σε καλλιτεχνικές διακηρύξεις και δυσκολεύεται πολύ να εκφραστεί με λόγια, προτιμά να μιλάει με το μέσο που γνωρίζει: το ανθρώπινο σώμα. Ένα μέσο που μπορεί να εκφράσει ιδέες και αποχρώσεις που το συνειδητοποιημένο εγώ δεν είναι σε θέση να περιγράψει. Ένα μέσο που το σεβόμαστε πολύ και προσπαθούμε να το απαλλάξουμε από κοινοτοπίες, σοβαροφάνεια, διάφορα συμπλέγματα πρωτοτυπίας και μάταιους μοντερνισμούς. Μοντέρνο είναι το εύστοχο κι ο στόχος είναι η ανθρώπινη ψυχή. Τίποτ’ άλλο.

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Γιάννης Μπαγουρδής
Σ. Σλήμαν 40, Αθήνα, 11526
Τηλ: 2106923335, +491758153929
E-mail: airesis_gr@yahoo.com
Web-site: www.airesisdance.com