Παραστάσεις, ακροάσεις, σεμινάρια, μαθήματα και νέα για το χορό στην Ελλάδα.

20.4.09

Εθνική Λυρική Σκηνή - Η Κακοφυλαγμένη Κόρη

Το δημοφιλές μπαλέτο του Φρεντερικ Άστον «Η Κακοφυλαγμένη Κόρη», που πρωτοπαρουσιάστηκε στο Λονδίνο το 1960, ανεβαίνει στην Ελλάδα για πρώτη φορά από το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Το έργο εξιστορεί τον έρωτα της νεαρής Λιζ με τον αγρότη Κολάς και τις προσπάθειες της μητέρας της για να την παντρέψει με το γιο ενός πλούσιου γαιοκτήμονα.
Κωμικές στιγμές και ανατροπές σε ένα κλασικό έργο του διεθνούς χορευτικού ρεπερτορίου.
Το έργο είναι εμπνευσμένο από τον πίνακα του Πιερ Αντουάν Μπωντουέν «Η Επίπληξη/Μητέρα που μαλώνει τη νεαρή κόρη της» (1789). Πρωτοπαρουσιάστηκε με τον τίτλο «Το αχυρένιο Μπαλέτο» ή «Ένα βήμα χωρίζει το καλό από το κακό», το 1789 στο Μεγάλο Θέατρο του Μπορντώ. Σύντομα έγινε δημοφιλές σε ολόκληρη την Ευρώπη και μετονομάστηκε σε «Κακοφυλαγμένη Κόρη». Μέσα από πολλές αλλαγές στη χορογραφία και τις μουσικές συνθέσεις, η πιο δημοφιλής εκδοχή θεωρήθηκε αυτή του Βασιλικού Μπαλέτου του Λονδίνου σε χορογραφία του Φρέντερικ Άστον, μουσική Φέρντιναντ Έρολ και σε ελεύθερη διασκευή από τον Τζον Λάντσμπερυ, η οποία θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την Εθνική Λυρική Σκηνή.
Το έργο χωρίζεται σε δύο πράξεις και παρουσιάζει την εξέλιξη του έρωτα των δύο νεαρών πρωταγωνιστών, Λιζ και Κολάς, ενώ αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες και τα εμπόδια που τους δημιουργεί η Σιμόν, μητέρα της Λιζ, που θέλει να την παντρέψει με το γιο ενός πλούσιου γαιοκτήμονα. Η συμφωνία γάμου βαίνει καλώς αλλά λίγο πριν την τελική υπογραφή και επισφράγιση της συμφωνίας, η Λιζ και ο Κολάς παρακαλούν τη Σιμόν να τους δώσει την ευχή της και να τους αφήσει να ζήσουν μαζί.
Η Σιμόν αλλάζει γνώμη, δίνει την ευχή της και όλα έχουν ευτυχή κατάληξη.
Σημαντικό στοιχείο του έργου αυτού είναι ότι πρόκειται για ένα από τα πρώτα μπαλέτα που ασχολείται με τη ζωή καθημερινών ανθρώπων, την κωμική - συναισθηματική υπόθεση του έρωτα της Λιζ και του Κολάς.
«Η Κακοφυλαγμένη Κόρη» είναι ένα μπαλέτο γνωστό για τις ζωηρές προσωπογραφίες του, τη δομή, το χιούμορ και την τρυφερότητά του, καθώς επίσης και για την μοναδική του ισορροπία ανάμεσα στο κλασικό μπαλέτο και τη παντομίμα.
Χορογραφία Φρέντερικ Άστον
Σενάριο Ζαν Ντωμπερβάλ
Μουσική διεύθυνση Νάντα Ματόσεβιτς
Σκηνικά - Κοστούμια Όσμπερτ Λάνκαστερ
Λιζ Ευρυδίκη Ισαακίδου, Νατάσσα Σιούτα, Σταυρούλα Καμπουράκη,Αλίνα Στεργιανού
Κολάς Αλεξάντερ Νέσκωβ, Ντανίλο Ζέκα
Σιμόν Γιώργος Βαρβαριώτης, Στράτος Παπανούσης, Νίκος Τήλιος
Αλαίν Αντώνης Κορούτης, Αγάπιος Αγαπιάδης

Θέατρο Ολύμπια, Ακαδημίας 59-61, 106 79 Αθήνα
3, 5, 6, 7, 8, 9, 10 Μαΐου 2009 // Έναρξη: 20.00
Τιμές εισιτηρίων €48, €43, €38, €33, €28, €25, €20 Φοιτητικό €15

Τηλέφωνα ταμείου: 210 3612461, 210 3643725