Παραστάσεις, ακροάσεις, σεμινάρια, μαθήματα και νέα για το χορό στην Ελλάδα.

16.3.10

Σεμινάριο "Δημιουργικό Μπαλέτο" με τον Ιάσονα Μιχαηλίδη

Δημιουργικό Μπαλέτο
Μιά πιό γόνιμη σχέση με το μπαλέτο μέσα από τη σωματική αυτογνωσία

Αν το μπαλέτο είναι μέρος της καθημερινότητάς σας ή αν έχετε απομακρυνθεί, αλλά αναρωτιέστε αν μπορείτε να τα ξαναβρείτε μαζί του, τότε ίσως αυτό το σεμινάριο μπορεί να σας βοηθήσει.
Το μπαλέτο είναι σκληρός σύντροφος. Όσοι ασχολούνται μαζί του, θεωρούν δεδομένο ότι θα πονέσουν, θα πιεστούν, θα τραυματιστούν.
Χωρίς να ισχυριστεί κανείς, ότι δεν χρειάζεται προσπάθεια για να πετύχεις κάτι αξιόλογο στο μπαλέτο, πιστεύω ότι ένα μεγάλο μέρος του πόνου, της πίεσης και των τραυματισμών είναι αχρείαστα!
Σ' αυτό το σεμινάριο θέλω να προτείνω μιά προσέγγιση του μπαλέτου που ξεκινά από τη σωματική αυτογνωσία, για να καταλήξει στους συντονισμούς του σώματος που είναι απαραίτητοι για να εκτελεστούν τα τεχνικά βήματα του μπαλέτου με ροή, ενέργεια και χωρίς άγχος και πίεση.
Θα έρθουμε σε επαφή με το "σωματικό μυαλό", το μέρος του εγκεφάλου, που είναι υπεύθυνο για τον έλεγχο και την αντίληψη του σώματός μας.
Έχοντας αποκτήσει μιαν άλλη αντίληψη για το σώμα, θα προσεγγίσουμε τις βασικές κινήσεις του μπαλέτου σαν κάτι καινούργιο. Θα ανακαλύψουμε ότι αντί να σφίγγουμε το σώμα μας για να διατηρεί μια συγκεκριμένη φόρμα, το σώμα παίρνει αυτή τη φόρμα, όταν είναι πραγματικά συνειδητό και ελεύθερο.

Ο Ιάσων Μιχαηλίδης ασχολείται 35 χρόνια με τον χορό, και ιδιαίτερα με το Μπαλέτο. Έχοντας χορέψει σε όλα τα κλασικά και νεοκλασικά συγκροτήματα της Ελλάδας, ξεκινώντας από το «Αέναον» Χοροθέατρο του Daniel Lommel και τελειώνοντας στη Λυρική Σκηνή, απόκτησε τεράστια εμπειρία, αλλά και πολλούς τραυματισμούς και απογοητεύσεις.
Αφού σταμάτησε να χορεύει, αφιερώθηκε στην έρευνα και την μελέτη της διδακτικής διαδικασίας του χορού με έμφαση στο Μπαλέτο. Αφιέρωσε χρόνο στο να ξεχωρίσει ποια στοιχεία της παραδοσιακής διδασκαλίας του μπαλέτου αξίζει να διατηρηθούν, και ποια είναι κατάλοιπα μιας άλλης εποχής, που επιβιώνουν από μια αίσθηση σεβασμού των δασκάλων του μπαλέτου προς αυτή την παράδοση.
Μελέτησε τα διδάγματα του Σύγχρονου Χορού, αλλά και των σύγχρονων κινησιολογικών ερευνών. Βρίσκεται στη διαδικασία του παντρέματος της συσσωρευμένης κινησιολογικής σοφίας του Μπαλέτου με τα διδάγματα από τις σύγχρονες ανακαλύψεις για το πώς λειτουργεί το ανθρώπινο σώμα.
Διδάσκει το «Δημιουργικό Μπαλέτο» όπως ονομάζει αυτή τη θεώρηση στο δικό του στούντιο στο Θησείο.

Το σεμινάριο θα γίνει στο στούντιο της Seresta Dance Company, Μυκάλης 11, Κεραμεικός.

Ωρες:
Παρασκευή 19 Μαρτίου, 17:00-19:00
Σάββατο 20 Μαρτίου, 13:00-15:00
Παρασκευή 26 Μαρτίου, 17:00-19:00
Σάββατο 27 Μαρτίου, 13:00-15:00

Πληροφορίες

Κωσταντίνος Αλευράς:
constantinos@seresta-dance.gr, 6948002109

Ιάσων Μιχαηλίδης
iasonm57@gmail.com, 6947447926