Παραστάσεις, ακροάσεις, σεμινάρια, μαθήματα και νέα για το χορό στην Ελλάδα.

27.6.08

Hellenic Dance Company - Δίαυλοι

Με εχέγγυο την άρτια εικόνα που έχει παρουσιάσει τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων, η Hellenic Dance Company, επιστρέφει με μια ακόμη πολυσυλλεκτική παραγωγή για την πραγματοποίηση της οποίας η διευθύντρια της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης, Παυλίνα Βερέμη «επιστρατεύει» και φέτος σημαντικές δημιουργικές δυνάμεις. Δίαυλοι, από τις 30 Ιουνίου ως και τις 2 Ιουλίου στο ΘΕΑΤΡΟΝ, “Ελληνικός Κόσμος”, Πειραιώς 254, Ταύρος, με τη συνεργασία του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού. Πιστό στη φιλοσοφία που θέλει την Τέχνη να διερευνά καθημερινούς προβληματισμούς ακολουθώντας σύγχρονους δρόμους, το ensemble παρουσιάζει πρωτότυπα έργα που χτίστηκαν «πάνω» στους χορευτές του μετά από ανάθεση στους δημιουργούς, αλλά και κομμάτια από την εργογραφία Ελλήνων καλλιτεχνών με δυναμική παρουσία στο εξωτερικό.
Ειδικότερα, η Αθηνά Βάχλα παρουσιάζει μια πρόταση μέσα από την οποία θίγει το ζήτημα του Αγώνα που καταβάλλει ο άνθρωπος για να υπερβεί τον Εαυτό του. Μια χοροθεατρική πράξη-ταξίδι στην ύπαρξη, το The Splinter in the Flesh εστιάζει στους μικρούς πολέμους μας και υπογραμμίζει ότι τελικά ο «ξένος» κατοικεί μέσα μας. Στο έργο της, Because, η Ισραηλινή Jasmin Vardimon εξετάζει την καθημερινότητα και δημιουργεί ένα σύμπαν στο οποίο παρότι ο κόσμος δεν είναι αγγελικά πλασμένος, η χαρά είναι παρούσα αν και σκληρή. Κινητικά δυναμικό και νοηματικά αιχμηρό, το κομμάτι τοποθετεί το βλέμμα στις μικρές λεπτομέρειες που συνήθως κάνουν τη μεγάλη διαφορά.

Εντοπίζοντας στις ανθρώπινες σχέσεις, η Πέννυ Διαμαντοπούλου παραδίδει μια χορογραφική σπουδή η οποία βασίζεται στο δεσμό ανάμεσα στην κίνηση και στη μουσική. Μέσα από ένα τέτοιο σχήμα, το έργο Καθ’ Οδόν, στο αφηγηματικό του πλαίσιο, μας θυμίζει πόσο μοιάζουμε οι άνθρωποι μεταξύ μας όταν επιλέγουμε να αναζητήσουμε την αλήθεια στη διαφορά ενώ αυτή μπορεί να αναπνέει στις ομοιότητες μας με τους άλλους.

Το In Never Loverland, της Αθανασίας Καννελοπούλου δε διεκδικεί μια θέση στο χάρτη ως χορογραφικό πόνημα. Ερμηνευμένο από την ίδια, το solo διατηρεί το χαρακτήρα μιας προσωπικής κατάθεσης που πραγματοποιείται από σκηνής με τη θερμότητατης εξομολόγησης και μετρά τις ώρες και τις στιγμές της ηρωΐδας του «στη χώρα τηςαγάπης του Ποτέ».

Βασισμένο στο βιβλίο του Milan Kundera, Η Αβάσταχτη Ελαφρότητα του Είναι, το Holdin’ Fast των Jozef Frucek και Λίντας Καπετανέα είναι ένα έργο για τρείς γυναίκες και τρείς άντρες χορευτές στο οποίο το ιλαρό της διάθεσης και ο σαρκασμός εκτοπίζουν την όποια σοβαροφάνεια και αποτελείται από αυτόνομα κομμάτια με πλήρες νόημα, που θυμίζουν τις παραγράφους του γραπτού κειμένου. Μέσα από την παρουσίαση πρωτότυπων έργων ή έργων ρεπερτορίου διεθνώς αναγνωρισμένων Ελλήνων και ξένων δημιουργών, η Hellenic Dance Company, στοχεύει στην εξοικείωση του ελληνικού κοινού με το σύγχρονο χορό, αλλά και στην ανάπτυξη και προβολή του είδους τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Με τη συστηματικότητά της, η ομάδα έχει καταφέρει να χτίσει ένα προφίλ κύρους και καλλιτεχνικούς δεσμούς με τα μεγαλύτερα σύνολα διεθνώς, παρουσιάζοντας στο κοινό κορυφαίες παραστάσεις που σημειώνουν μεγάλη καλλιτεχνική και εισπρακτική επιτυχία. Στο μέχρι τώρα ρεπερτόριο της περιλαμβάνονται χορογραφίες των σημαντικότερων Ελλήνων και ξένων χορογράφων του 20ού αιώνα όπως οι Martha Graham, Pascal Rioult, Win Vandekeybus, Martin Lawrance, Jose Limon, Mark Morris, Richard Alston, Ζουζού Νικολούδη και Χάρης Μανταφούνης, αλλά και νεότερων όπως οι Δημήτρης Παπαιωάννου, Κωνσταντίνος Ρήγος, Αντώνης Φωνιαδάκης, Jasmin Vardimon, Αθηνά Βάχλα, Josef Frucek & Λίντα Καπετανέα, Hofesh Shechter κ.ά.

Στο ΘΕΑΤΡΟΝ, “Ελληνικός Κόσμος”
Πειραιώς 254, Ταύρος
τ. 212 254 0312

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Από τα ταμεία του
Θεάτρου και στο τηλέφωνο
212 254 0312

via Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης