To 'Arc for Dance' ξεκινάει τον Απρίλιο του 2008 στο Θέατρο Δίπυλο, παρουσιάζοντας τρεις χορογράφους οι οποίοι δημιούργησαν χορογραφίες ειδικά για αυτό το φεστιβάλ.
Στόχος του 'Arc' είναι να γεφυρώσει την πολύπλευρη τέχνη του χορού με το ευρύ κοινό, παρουσιάζοντας κάθε χρόνο διαφορετικούς δημιουργούς με διαφορετικό ύφος και επιρροές.
Με το Arc for dance φιλοδοξoύμε να ξεκινήσουμε ένα θεσμό που θα ωθήσει τους δημιουργούς να προβάλουν ο καθένας τη δική του αισθητική, παρουσιάζοντας έργα με μικρή διάρκεια. Οι χορογράφοι που συμμετέχουν είναι: ο Γιάννης Καρούνης, η Αθανασία Κανελοπούλου και ο Jozsef Csaba Hajzer.
Εφτάπετρο
Σύλληψη, χορογραφία: Γιάννης Καρούνης
Μουσική: Ηλίας Βαφειάδης
Σκηνογραφία/Σχεδιασμός φωτισμού: Δημήτρης Νασιάκος
In Never Loverland
Σύλληψη, χορογραφία : Αθανασία Κανελλοπούλου
Σκηνογραφία/Σχεδιασμός φωτισμού: Δημήτρης Νασιάκος
S.K.I.N.S.
Σύλληψη, χορογραφία: Jozsef Csaba Hajzer
Μουσική: Kalamazoo
Σκηνογραφία/Σχεδιασμός φωτισμού: Δημήτρης Νασιάκος
Κοστούμια: Νατάσσα Δημητρίου
Ο Γιάννης Καρούνης είναι ένας χορογράφος που ασχολείται με το community dancing (χορός και κοινότητα), το οποίο είναι μια ιδιαίτερη προσέγγιση της τέχνης του χορού. Οι ερμηνευτές σε μια παράσταση community dancing δεν είναι συνήθως επαγγελματίες αλλά άνθρωποι με μικρή, έως καμία, εμπειρία στο χορό.
Ο Γιάννης Καρούνης επέλεξε να δημιουργήσει το χορευτικό του σχήμα με έξι ερασιτέχνες και τέσσερις επαγγελματίες. Το έργο λέγεται «Εφτάπετρο» και βασίζεται στο ομώνυμο παιγνίδι στο οποίο κάθε ομάδα προσπαθεί, διαδοχικά, να ρίξει τις πέτρες της άλλης ομάδας, οι οποίες είναι τοποθετημένες η μια πάνω στην άλλη, πετώντας την μπάλα από ορισμένη απόσταση. Συμβολικά, ο Γιάννης Καρουνης σχολιάζει την εμμονή του ανθρώπου να χτίσει και να εξελιχθεί παρακάμπτοντας κάθε εμπόδιο. Η μουσική της παράστασης είναι μια πρωτότυπη σύνθεση του Ηλία Βαφειαδη.
Ο τίτλος του δεύτερου κομματιού είναι «In never Loverland». Είναι ένα solo της Αθανασίας Κανελοπούλου, μιας Ελληνίδας χορεύτριας και χορογράφου που ζει και εργάζεται τα τελευταία 12 χρόνια στην Ευρώπη και έχει συνεργαστεί με χορογράφους όπως η Pina Bausch και η Jasmine Vardimon.
Η χορογραφία είναι εμπνευσμένη από τον πίνακα του John William Waterhouse "The Lady Of Shallott", ο οποίος είχε εμπνευστεί με τη σειρά του από ένα ποίημα του Lord Tennyson, με θέμα τον ανεκπλήρωτο έρωτα και τη μοναξιά. Στο "In never Loverland" η χορογράφος μας ταξιδεύει σε ένα κόσμο oπου δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε τη φαντασίωση από την πραγματικότητα.
Το τρίτο κομμάτι λέγεται S.k.i.n.s και είναι μια χορογραφία που ο Jozsef Csaba Hajzer. Ο χορογράφος (ουγγρικής καταγωγής) δημιούργησε το έργο στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τρεις Έλληνιδες χορεύτριες, πάνω σε μουσική του γερμανικού συγκροτήματος κρουστών Kalamazoo.
Το S.k.i.n.s είναι ένα καθαρά κινησιολογικό κομμάτι που μιλάει για την ανθρώπινη επαφή, τον αισθησιασμό και την λεπτότητα στα συναισθήματα. Ο χορογράφος θέλει να υπενθυμίσει στο κοινό κάποια βασικά στοιχεία της ανθρώπινης ύπαρξης: την τρυφερότητα, την αγάπη και τη σύγκρουση και προσκαλεί το κοινό, αντί να καταπιαστεί με τις δραματουργικές προθέσεις του ίδιου, να αφεθεί σε ότι ανοίγεται μπροστά του.
via Dan.c.ce
Παραστάσεις, ακροάσεις, σεμινάρια, μαθήματα και νέα για το χορό στην Ελλάδα.
2.4.08
Arc for Dance
Labels:
Παραστάσεις