Παραστάσεις, ακροάσεις, σεμινάρια, μαθήματα και νέα για το χορό στην Ελλάδα.

27.12.07

Ομάδα Σύγχρονου Χορού Εννιάμορφο

Τέτη Νικολοπούλου
Η Τέτη Νικολοπούλου, 1966, είναι η καλλιτεχνική διευθύντρια, χορογράφος και χορεύτρια της ομάδας σύγχρονου χορού Εννιάμορφο. Η ομάδα σύγχρονου χορού Εννιάμορφο ιδρύθηκε το 1992 από 9 επαγγελματίες χορεύτριες, απόφοιτες της σχολής Νίκης Κονταξάκη.
Από το 1998 η Τέτη Νικολοπούλου συνεχίζει το έργο της αποτελώντας τη μόνιμη χορογράφο. Σπούδασε Χορό στη Σχολή Νίκης Κονταξάκη (1991) και Φυσική Αγωγή στο ΤΕΦΑΑ Αθήνας (1988). Το 2009 απέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα από το ΤΕΦΑΑ Αθήνας. Η μεταπτυχιακή της διατριβή έχει τίτλο: «Η επίδραση των σωματοποιημένων πρακτικών (somatics) στην ποιότητα της κίνησης των χορευτών και την εμπειρία της ροής (flow)». Παρακολούθησε σεμινάρια χορού και κίνησης στη Νέα Υόρκη, Λονδίνο (Laban Centre, Dance Space, Movement Research, Merce Cunningham, Paul Taylor, και Alvin Aily Studios), Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Καλαμάτα. Διδάχθηκε χορογραφία και κιναισθητικές και σωματοποιημένες προσεγγίσεις της κίνησης από τους David Zabrano, Thomas Mettler, Gwen Welliver, Maxine Heppner και Μαρία Ανθιμίδου. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα Feldenkrais technique με την Ulrique Hasbach Doussis και contact improvisation με τον Benno Voorham και Χριστίνα Κλεισιούνη με την οποία εκπαιδεύεται από το 2003 εως σήμερα. Το 1991 παρακολούθησε το 3μηνο επιδοτούμενο σεμινάριο χορογραφίας από την ΕΟΚ, που οργάνωσε η ομάδα Ροές με τους Αλίκη Καζούρη, Μαρία Ανθιμίδου, Αντρέα Ρικάκη, Δόμνα Σαμίου. Έχει διακριθεί με το 3ο βραβείο σε δύο εθνικούς διαγωνισμούς χορογραφίας το 1992. Έχει συνεργαστεί με τον ηθοποιό- σκηνοθέτη Τάκη Σπυριδάκη στον κινηματογράφο (Ο κήπος του Θεού), και έχει χορογραφήσει παιδικά μουσικοχορευτικά δρώμενα σε συνεργασία Χρύσας Αποστολάτου και Δήμου Ζωγράφου (Ο βασιλιάς κοντραμπάρμπας, Μοτσαρτ και ποντίκια, Bach… to the future, Ουράνιο τόξο, Σώστε τη γη). Το 2009 χορογράφησε την παράσταση « Η Σκάρλετ ήταν τοξότης», του Βασίλη Παπαλαζάρου, στο θέατρο Ράγες. H Τέτη Νικολοπούλου έχει δημιουργήσει για την ομάδα πάνω από 15 χορογραφίες από τότε και έχει συμμετάσχει με αυτές στα Φεστιβάλ χορού του Δήμου Αθηναίων και του Σωματείου Ελλήνων χορογράφων: θέατρο Ηρώδη του Αττικού, Κνωσσός, Ανοιχτό Θέατρο-Μήνες Χορού, θέατρο Κήπου-Θεσ/νίκη, Θέατρο Κάτιας Δανδουλάκη, θέατρο Αργώ, Ροές, και στις πλατφόρμες χορού του 2004, 2006 στο Μέγαρο Μουσικής. Επίσης έχει συμμετάσχει στα παράλληλα δρώμενα του Δήμου Αθηναίων για την Ολυμπιάδα 2004, (πλατεία Αβδή, Μεταξουργείο) και σε φεστιβάλ τέχνης στο Capo Verde το 2003 (σε συνεργασία με τις ομάδες Anima και Sinequanon). Έλαβε μέρος στην έκθεση τέχνης «Visions» της Gallery Καππάτος με installation (video art και σύγχρονος χορός) το 2006. Έχει συνεργαστεί με το μουσικό σχήμα Πυξ-λαξ σε συναυλίες στο Λυκαβητό και στο Βεάκειο. Το 2005 και 2007 η ομάδα επιχορηγήθηκε από το ΥΠΠΟ.
Συνδέοντας τις τεχνικές του χορού με τις σύγχρονες απόψεις για τη κίνηση, τις πρακτικές somatics, το contact improvisation και τoν αυτοσχεδιαστικό χορό αντιμετωπίζει και προβάλλει το ανθρώπινο σώμα σα μέσο δημιουργίας και εξέλιξης. Συμμετέχει ενεργά στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας αποδίδοντας με φαντασία σύγχρονα θέματα και έχει φιλοξενήσει καλλιτέχνες, όπως τη Maxine Heppner, για διαδασκαλία σεμιναρίων.
Διδάσκει τη μέθοδο αυτή και δημιουργικό χορό στο Πανεπιστήμιο Αθήνας, ΤΕΦΑΑ, και σε ιδιωτικές σχολές χορού. Έχει δώσει διαλέξεις σε συνέδρια και ημερίδες και έχει διδάξει σε σεμινάρια επιμόρφωσης με θέμα τον δημιουργικό-αυτοσχεδιαστικό χορό. Είναι καθηγήτρια φυσικής αγωγής και χορού στην Ιταλική Σχολή Αθηνών. Διδάσκει σύγχρονο και αυτοσχεδιαστικό χορό σε ερασιτεχνικές σχολές χορού. Ανήκει στο Σωματείο Ελλήνων Χορογράφων.

Ομάδα Σύγχρονου Χορού Εννιάμορφο
1992: Σύγκρουση, Μαρία Ερενίδου
Προκατάληψη, Τέτη Νικολοπούλου, 3ο βραβείο χορογραφίας Ραλλού Μάνου και ΕΟΤ
θέατρο Ηρώδου του Αττικού, Θέατρο Κνωσσός.1993: Πέρασμα, Μαρία Παλιούρα
Γλυκά κουταλιού, Τέτη Νικολοπούλου
Θέατρο Κνωσσός, θέατρο Αλάμπρα, θέατρο Κήπου (Θεσσαλονίκης).
1994: Αγαπητό ημερολόγιο, Τέτη Νικολοπούλου
Με ποια παπούτσια να χορέψω, Μαρία Ερενίδου
No smoking, Τέτη Νικολοπούλου
Θέατρο Κνωσσός
1995: Crescendo,Μαρία Ερενίδου
Επικίνδυνη Δευτέρα,Τέτη Νικολοπούλου
Θέατρο Κνωσσός, Δημοτικό θέατρο Ν. Ιωνίας
1996: Εύα, αυτή η σελήνη,Τέτη Νικολοπούλου
Θέατρο Κνωσσός, Ανοιχτό θέατρο (μήνας χορού), Δημοτικό θέατρο Ν. Ιωνίας
1997: 30, Τέτη Νικολοπούλου
Θέατρο Κνωσσός, Ανοιχτό θέατρο (μήνας χορού), Δημοτικό θέατρο Ν. Ιωνίας
1999: Αλκυόνη, Το χάδι το γαργάλημα και το χαστούκι, Τέτη Νικολοπούλου,
Θέατρο Ανοιχτό, Μήνας χορού.
2001: Α-φυσικές αντιδράσεις, Τέτη Νικολοπούλου,
Ανοιχτό Θέατρο μήνες χορού.
2002: Steel solo, Seetted man, Maxine Heppner
Ελεύθερες πτήσεις/ πτώσεις, Τέτη Νικολοπούλου
Χορευτές: Τόνια Πάστρα, Μελίνα Ιορδανίδου, Μαριάννα Μακρή, Βαγγέλης Βελέτζας, Τέτη Νικολοπούλου. Θέατρο Κάτια Δανδουλάκη, Μήνες χορού
Αφύσικες αντιδράσεις/ Αποδοχή
Συμμετοχή στην παράσταση Sputning σε σκηνοθεσία Αντιγόνης Γύρα, Θέατρο Δανδουλάκη και στο φεστιβάλ πολιτισμού του Capo Verde σε συνεργασία με την ομάδα Anima και Sinequanon
2003: Περί έρωτος , Τέτη Νικολοπούλου
Χορευτές:Ροδούλα Χάνουζα, Ραχήλ Γαλανοπούλου, Τέτη Νικολοπούλου
Ροές, Μήνες χορού
2004: Η υλικότητα της αγάπης, Τέτη Νικολοπούλου
Χορευτές: Ίριδα Κυριακοπούλου, Σύλβια Κατσαρού, Μαριάννα Μακρή, Δρόσος Σκότης
Συμμετοχή στα πολιτιστικά δρώμενα του Δήμου Αθηναίων για την Ολυμπιάδα, υπαίθρια παράσταση- πλατεία Αυδή
Συμμετοχή στην 1η πλατφόρμα Σύγχρονου χορού του ΣΕΧ με την παράσταση Αποδοχή,
Χορευτές: Πατρίτσια Λάζου,Μέγαρο Αθηνών
2005: duet, η υλικότητα της αγάπης,
Χορευτές: Αταλάντη Μουζούρη Σπύρος Μπερτσάτος
Ice sceam
Χορευτές : Αλίκη Κόντζιου
Λαβ*, το χάος μεταξύ ουρανού και γης
Video dance
Σκηνοθεσία Φαίδων Κωνσταντινίδης,
Installation- χορογραφία Τέτη Νικολοπούλου και performance Αταλάντη Μουζούρη
Συμμετοχή στην έκθεση Visions ,έκθεση σύγχρονης τέχνης από την Art gallery Kappatos,
2006: Στρουθοκάμηλος, duet
Χορευτές Σύλβια Κατσαρού, Αταλάντη Μουζούρη
2η πλατφόρμα σύγχρονου χορού Μέγαρο
Καθ οδόν...
Χορευτές Σύλβια Κατσαρού, Αταλάντη Μουζούρη Δρόσος Σκοτης, Edgen Lame, Ροές μήνες χορού
2007: Κόμποι
Χορευτές: Έντυ Λάμε, Δρόσος Σκώτης
Θέατρο Αργώ μήνες χορού
2008: Κόμποι
Χορευτές: Αλέξανδρος Κειβανάι, Δρόσος Σκώτης
Θέατρο: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Πλατφόρμα Σύγχρονου Χορού

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Τέτη Νικολοπούλου
Ήλιδος 28, Αθήνα, 11526
Τηλ: 210 7485382, 6932376259
E-mail: tetinikol@yahoo.gr