Παραστάσεις, ακροάσεις, σεμινάρια, μαθήματα και νέα για το χορό στην Ελλάδα.

12.5.09

Χορευτές του Ινστιτούτου Ισιδώρας Ντάνκαν στο ACS

Ένας φόρος τιμής στην Ελληνική Μυθολογία και στη θρυλική χορεύτρια-πρωτοπόρο του σύγχρονου χορού Ισιδώρα Ντάνκαν, το "Απόλλων και οι Μούσες" είναι μία παράσταση της δεκαπενταμελούς χορευτικής ομάδας του Ινστιτούτου Ισιδώρας Ντάνκαν της Νέας Υόρκης υπό τη διεύθυνση της Jeanne Bresciani με την συμμετοχή του διεθνούς φήμης Έλληνα σαξοφωνίστα Δημήτρη Βασιλάκη.
Με την παράσταση αυτή εξερευνούν το Ελληνικό μέλος - το μοναδικό αυτό συνδυασμό χορού, μουσικής και ποίησης της Αρχαίας Ελλάδας - μέσα από αρχαϊκές, κλασικές και σύγχρονες φόρμες.

Μία παράσταση χορευτικής ερμηνείας όπως εκείνης των αρχαίων Μουσών σε αρμονία με τους ρυθμούς της φύσης, γεμάτη χάρη, ποίηση και πάθος, φόρος τιμής στο θησαυρό της Μυθολογικής παράδοσης της Ελλάδας, με τον τρόπο της Ισιδώρας Ντάνκαν.

Οι χορογραφίες είναι της ίδιας της Ντάνκαν και της Τζ. Μπρεσιάνι ενώ ο Δημήτρης Βασιλάκης με το σαξόφωνό του και ο Γιώργος Κοντραφούρης στο πιάνο συνοδεύουν μουσικά το χορό με πρωτότυπες συνθέσεις του Δ. Βασιλάκη, ενώ επίσης θα ακουστούν και έργα κλασικών, ιμπρεσιονιστών και αβάντ γκαρντ συνθετών.

Η Άντζελα Ισιδώρα Ντάνκαν έζησε μια περιπετειώδη, ρομαντική και τραγική μαζί ζωή. Η ονομαζόμενη και «ξυπόλητη χορεύτρια» γεννήθηκε το 1877 στο Σαν Φρανσίσκο και πέθανε σε αυτοκινητιστικό ατύχημα στο Παρίσι, το 1927, πνιγμένη από την ίδια της τη μακριά εσάρπα. Από πολύ μικρή ασχολήθηκε με το χορό δηλώνοντας από την πρώτη στιγμή πόσο άσκημο και αφύσικο εύρισκε το κλασικό μπαλέτο. Αντιφατική, θυελλώδης, αντισυμβατική και αναμφισβήτητα ταλαντούχα προσωπικότητα ανανέωσε το χορό μέσα από την εκφραστικότητα της κίνησης και την απόλυτη ελευθερία. Εμπνεύστηκε από την Αρχαία Ελλάδα μελετώντας χορευτικές κινήσεις από αρχαίους αμφορείς και χόρευε σε ανοικτούς χώρους με χιτώνες, γυμνά πόδια και ελεύθερα τα μαλλιά της-μία επανάσταση για την εποχή της.
Θεωρείται η μητέρα του Σύγχρονου Χορού.

Το 1977 η θετή κόρη της Ντάνκαν, Μαρία Τερέζα και η Καίη Μπάρντσλεϊ και με σκοπό την διαφύλαξη της κληρονομιάς της και του μοναδικού ιστορικού της αρχείου ίδρυσαν το Διεθνές Ινστιτούτο Ισιδώρα Ντάνκαν, στη Νέα Υόρκη. Πρόκειται για ένα μη κερδοσκοπικό εκπαιδευτικό οργανισμό για το χορό και τις τέχνες που προωθεί τα ιδανικά και τις αρχές της Ι. Ντ. και διοργανώνει παραστάσεις σε όλο τον κόσμο.

Συμμετέχουν:
Η Τζην Μπρεσιάνι «Η θεϊκή στην κίνησή της» πρώτη χορεύτρια και Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Δ.Ι.Ι.Ντ.
Η Μαίρη ΝτιΣάντο-Ρόουζ, Συν-Καλλιτεχνική Διευθύντρια και πρώτη χορεύτρια του Δ.Ι.Ι.Ντ. και δεκαπέντε χορευτές.
Σαξόφωνο, μεταγραφές και πρωτότυπες συνθέσεις: Δημήτρης Βασιλάκης (ο Έλληνας θεός της μεταμοντέρνας έκφρασης- BBC Music Magazine).
Πιάνο: Γιώργος Κοντραφούρης.

Σάββατο 23 Μαΐου στις 21.00
"ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΜΟΥΣΕΣ"
με τη χορευτική ομάδα του Ινστιτούτου
Ισιδώρας Ντάνκαν της Νέας Υόρκης
Μουσική: Δημήτρη Βασιλάκης

Tιμές εισιτηρίων: 20 ευρώ (γενική είσοδος), 15 ευρώ (φοιτητικό).

Προπώληση Εισιτηρίων
Online προπώληση μέσω πιστωτικής κάρτας www.artscenter.gr, www.ticketservices.gr
Τηλεφωνική προπώληση μέσω πιστωτικής κάρτας 210 72 34 567
Από τα Εκδοτήρια:
Ticketservices: Πανεπιστημίου 39 (εντός Στοάς Πεσμαζόγλου), Αθήνα
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα & Τετάρτη 09:00 - 16:00,
Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή 9:00 -20:00 & Σάββατο 9:00 ? 14:00