Παραστάσεις, ακροάσεις, σεμινάρια, μαθήματα και νέα για το χορό στην Ελλάδα.

1.5.09

8ο Φεστιβάλ Χορού του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων

8Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΟΥ | 7 Μαΐου – 23 Ιουνίου
Περιήγηση στο τοπίο του σύγχρονου ελληνικού χορού

4 ΘΕΑΤΡΑ
43 ΟΜΑΔΕΣ
55 ΧΟΡΟΓΡΑΦΟΙ

Το Σωματείο Ελλήνων Χορογράφων
επιστρέφει και φέτος για την παρουσίαση του ετήσιου φεστιβάλ του, πάντα με τη φιλοδοξία να ενισχύσει την προβολή της εγχώριας χορογραφικής παραγωγής και την επιδίωξη να χαρτογραφήσει το τοπίο του σύγχρονου ελληνικού χορού.

Με την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, την στήριξη του Εθνικού Κέντρου Θεάτρου και Χορού (Ε.ΚΕ.ΘΕ.Χ.) και του ελληνικού τμήματος του διεθνούς συμβουλίου χορού της UNESCO, το 8ο Φεστιβάλ Χορού του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων πραγματοποιείται από τις 7 Μαΐου ως και τις 23 Ιουνίου και επιφυλάσσει στο κοινό ένα πλήθος διατυπώσεων, το οποίο υφαίνουν ενδιαφέρουσες εικόνες και ποικίλοι κινητικοί δρόμοι.
Το πρόγραμμά του προβλέπει την εμφάνιση σαράντα τριών(43) ελληνικών ομάδων χορού, οι οποίες παρουσιάζουν τη δουλειά τους μέσα από ένα σχήμα παράλληλων και κυλιόμενων παραστάσεων, σε τέσσερα (4) κεντρικά θέατρα της Αθήνας.


Ειδικότερα, φέτος το φεστιβάλ φιλοξενείται από τα θέατρα

Αλκμήνη (Αλκμήνης 20, Κάτω Πετράλωνα, 210-3428583)
Αργώ (Ελευσινίων 15, Μεταξουργείο, 210-5201684 / 5)
Βασιλάκου (Πλαταιών & Προφ. Δανιήλ 3, Κεραμικός, 210-3467735)
Ροές (Ιάκχου 16 – Γκάζι – 210-3474312 , 3479426)


Έχοντας υιοθετήσει καταρχήν, ένα χαρακτήρα ανοικτό, ο θεσμός εξακολουθεί να λειτουργεί σαν «ομπρέλα» για όποιους και όσους χορογράφους επιθυμούν να συμμετέχουν σε αυτόν. Αξίζει να σημειωθεί, ότι από το 2002, οπότε και ξεκίνησε να πραγματοποιείται, το φεστιβάλ αποτέλεσε ελεύθερο βήμα για περισσότερα από διακόσια εξήντα έργα χορού και για ένα μεγάλο αριθμό δημιουργών από την Ελλάδα και την Κύπρο.
Διάρκεια: 7 Μαΐου – 23 Ιουνίου Ώρες παραστάσεων: 20:30 και 22:00
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει καινούργιες ή πρόσφατες παραγωγές των ομάδων: Yelp, Πρόσκαιρη Σύνθεση, Φωτοσκίασις, Μύια, Rootlessroot, Κώστας Τσιούκας, om@dance, Δρυάδες εν πλω, Αλλού εδώ παντού, Κει φυσσά, Migma, Smack, ομάδα σύγχρονου χορού Χάρη Μανταφούνη, Συν-κίνηση, Χοροθέατρο Αγγελόσκονη, Φυγείν αδύνατον, Ήρος Άγγελος, Αέναον χοροθέατρο, Δαγίπολη, Λάθος Κίνηση, Ad-hoc, χοροθέατρο Art, B+6, Lumi Dance Company.

Μεταξύ των δημιουργών των έργων είναι οι χορογράφοι:
Ντορίνα Καλεθριανού, Αγγελική Παπαδοπούλου, Γαβριέλα & Άννα Ανυφαντάκη, Jozef Frucel, Λίντα Καπετανέα, Κώστας Τσιούκας, Pierre Tavernier, Μαρία Καραπαναγιώτη, Πατρίτσια Λάζου, Ελίνα Παπαδοπούλου, Νατάσσα Αβρα, Παύλος Κουρτίδης, Στέλλα Ζάννου, Χάρης Μανταφούνης, Σοφία Φαλιέρου, Αγγελική Παπαδάτου, Μαρίνα Μαυρογένη, Πέτρος Γάλλιας, Daniel Lommel, Γιώργος Χρηστάκης, Κωνσταντίνος Μίχος, Έλενα Βακαλοπούλου, Άρτεμις Ιγνατίου, Βερονίκη Τσουγκράνη, Μυρτώ Γράψα.

Τέλος, το κυρίως σώμα της διοργάνωσης εμπλουτίζεται, για άλλη μια φορά, από το παράλληλο πρόγραμμα Ανεξάρτητες Παρουσίες. Σε αυτό εντάσσονται έργα, τα οποία προέρχονται είτε από νεοσυσταθείσες ομάδες με πορεία μικρότερη των δύο ετών, είτε από μεμονωμένους δημιουργούς όπως: Κι όμως κινείται, Συν+εργασία, diZgravity, Indigo, Pink fluid, intro, Τράνζιτο, Dance etc ON/OFF, La verita dance company, Χριστίνα Βασιλείου, Cinnamon, Κων/νος Κασιάρης, Global Arts, Χορογαία, Ακτίνα, Αλλαχού.

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ :
ALPHA, ATHENS D.J, CITY PRESS, ελ-CULTURE, E-MAGAZINO, ROCK FM

TEXNIS
Οργάνωση Θεάματος
Υπεύθυνη Επικοινωνίας : Τερέζα Λουϊζου 6948-625232
Τηλ.:210-9345 378 / 210-9340 038 - Fax : 210-9340 839
e-mail :pr@texnis.com


Φίλες και φίλοι,

για όγδοη συνεχή χρονιά οι Έλληνες χορογράφοι, σας καλωσορίζουμε στο Φεστιβάλ Χορού του Σωματείου μας, που πραγματοποιείται με την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και την στήριξη του Εθνικού Κέντρου Θεάτρου και Χορού, που από την ίδρυσή του στέκετε αρωγός στις προσπάθειές μας για την ανάπτυξη της τέχνης μας.
Φέτος υποστηριχτής μας και το Ελληνικό τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού της UNESCO.

Οι διοργανώσεις του Σωματείου μας: Φεστιβάλ, Πλατφόρμες, Πανοράματα, Συναντήσεις, εστιάζουν στην εγχώρια καλλιτεχνική παραγωγή με την πρόθεση να δημιουργήσουμε ένα πεδίο συνάντησης ανάμεσα στο κοινό και τους Έλληνες χορογράφους, συντελώντας έτσι στη διαμόρφωση της σύγχρονης πολιτιστικής ταυτότητας της χώρας μας. Αυτή είναι η σημασία της δικής μας προσφοράς.

Στα 8 φεστιβάλ μας έχουν παρουσιαστεί συνολικά 340 έργα Ελλήνων δημιουργών.
Ακόμα, εκτός από τα μέλη μας, κάτω από την ομπρέλα του Φεστιβάλ μας, στις Ανεξάρτητες Παρουσίες, φιλοξενούμε, κάθε χρόνο, νέους χορογράφους που παρουσιάζουν πρώτη φορά έργα τους στο κοινό, χορογράφους που δεν έχουν σταθερές ομάδες και Έλληνες χορογράφους που ζουν και έχουν ομάδες εκτός των συνόρων μας.
Όλοι οι συμμετέχοντες χορογράφοι προσφέρουν τα έργα τους στο φεστιβάλ, χωρίς αμοιβή. Μόνη ανταμοιβή όλων μας, η χαρά της συμμετοχής, στην ετήσια αυτή γιορτή του Σύγχρονου Ελληνικού Χορού και η επικοινωνία μας με σας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με αφορμή τις διοργανώσεις μας, επισκέπτονται την Αθήνα διακεκριμένοι άνθρωποι του χορού για να γνωρίσουν τις δουλειές των Ελλήνων δημιουργών και να προσκαλέσουν ελληνικές ομάδες στις διοργανώσεις που εκπροσωπούν και να τις συστήσουν σε ένα διεθνές κοινό, που τις περισσότερες φορές τις υποδέχεται με πραγματικό ενθουσιασμό.

Για ακόμα μια χρονιά, το μόνιμο και ανεκπλήρωτο μέχρι στιγμής όνειρο μας, η ύπαρξη ενός δικού μας χώρου, παραμένει όνειρο. Ελπίζουμε το ΥΠ.ΠΟ. και το Ε.ΚΕ.ΘΕ.Χ. να βοηθήσουν και σύντομα να εκπληρωθεί. Δουλεύουμε για αυτό μας το στέκι, όπου θα οργανώνουμε σεμινάρια, συνέδρια, ημερίδες, πρόβες και εναλλασσόμενες παραστάσεις, θα προσφέρουμε δηλαδή, χορό στην πόλη μας, καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου.

Στα Φεστιβάλ μας, το Σωματείο δεν επιλέγει ανάμεσα στα έργα που του προτείνονται. Δίνει την ευκαιρία σε όλους τους Έλληνες Χορογράφους να δείξουν το έργο τους και να επικοινωνήσουν μαζί σας.
Εργαλείο δικό μας είναι η δημιουργία.

Ο τελικός λόγος ανήκει σε εσάς, που αγκαλιάζετε τις διοργανώσεις μας. Αυτό είναι που μας ενδυναμώνει, και παρά τις τρομερά αντίξοες συνθήκες μέσα στις οποίες δημιουργούμε, έλλειψη μόνιμης στέγης, έλλειψη χρημάτων, ανυπαρξία χορηγιών κ.λ.π., για άλλη μια χρονιά, χορογράφοι, χορευτές, ηθοποιοί, μουσικοί, σκηνοθέτες, δραματουργοί, σκηνογράφοι, ενδυματολόγοι, φωτιστές και φωτογράφοι είμαστε εδώ, παρόντες, για να σας δείξουμε τα χρώματα, και τις τάσεις της σύγχρονης ελληνικής χορευτικής δημιουργίας και να καταθέσουμε, εκ νέου, την τέχνη μας σ’ αυτήν τη μεγάλη γιορτή του Σύγχρονου Ελληνικού Χορού.

Καλεσμένοι μας, όλοι εσείς, οι φίλοι του χορού, που καθιερώσατε το Φεστιβάλ μας ως θεσμό, στηρίζετε με την παρουσία σας τις παραστάσεις μας και βοηθάτε ουσιαστικά στην ενδυνάμωση της πεποίθησης μας, ότι η τέχνη μας είναι ζωντανή και αφορά όλο και περισσότερους θεατές.

Ελπίζουμε να κερδίσουμε γι’ άλλη μια φορά την εκτίμηση και την αγάπη σας.

Πέτρος Γάλλιας
Χορογράφος
Πρόεδρος Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων
6937-636939

Ελευθερίου Βενιζέλου173
Νέα Σμύρνη, 171 23, Αθήνα
Τηλ.: 210 9345 378, 210 9340 038
Fax: 210 9340 839

info@texnis.com
www.texnis.com