Παραστάσεις, ακροάσεις, σεμινάρια, μαθήματα και νέα για το χορό στην Ελλάδα.

4.6.10

Επιχορηγήσεις για την περίοδο 2009-2010

epixorigiseis2010

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού ανακοινώνει τις επιχορηγήσεις προς τις ομάδες θεάτρου και χορού για την περίοδο 2009-2010. Οι επιχορηγήσεις βασίστηκαν στη γνωμοδότηση των αντίστοιχων επιτροπών θεάτρου και χορού του ΕΚΕΘΕΧ, το οποίο ήταν και ο αρμόδιος φορέας για την παρακολούθηση και την αξιολόγησή τους καθ’ όλη την περίοδο 2009-2010.

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού δεν προέβη σε καμία παρέμβαση προς αναδιανομή των επιχορηγήσεων, αλλά εφάρμοσε την προβλεπόμενη από τις κυβερνητικές οδηγίες και το πνεύμα περιορισμού των δαπανών, μείωση στο συνολικό προτεινόμενο κονδύλι της επιχορήγησης. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού θα καλύψει τα ποσά των επιχορηγήσεων τμηματικά.

Σε αυτά θα προστεθούν οι οφειλές που εκκρεμούν για την περίοδο 2008-2009 και συγκεκριμένα για το υπόλοιπο 13% που δεν κατεβλήθη τον Δεκέμβριο του 2009.
Σημειώνεται ότι προϋπόθεση για την καταβολή των ποσών είναι η εγγραφή των επιχορηγουμένων στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων (http//drasis.culture.gr), όπου καλούνται να υποβάλουν ηλεκτρονικά πλήρη στοιχεία οικονομικών και καλλιτεχνικών πεπραγμένων (όπως εξάλλου ορίζεται και στους όρους της προκήρυξης του ΕΚΕΘΕΧ), τα οποία επίσης οφείλουν να καταθέσουν και στην αρμόδια υπηρεσία. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού μέσω του Μητρώου Πολιτιστικών Φορέων και της αναπροσαρμογής των κριτηρίων επιχορηγήσεων, ουσιαστικά προχωρά στις διαρθρωτικές αλλαγές που επιβάλλει η αλλαγή του τοπίου σε θέατρο και χορό τα τελευταία χρόνια.

Στόχος είναι η αξιοκρατία, η διαφάνεια, η στήριξη της νέας δημιουργίας, η ισότιμη και όχι προνομιακή αντιμετώπιση όλων των δυνάμεων θεάτρου και χορού. Νέα διαδικασία επιχορηγήσεων έχει θέσει σε εφαρμογή το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού όπως υπενθυμίζει σε σημερινή του ανακοίνωση. Οι αιτήσεις υποβάλλονται στην ιστοσελίδα http//drasis.culture αφού πρώτα οι φορείς εγγραφούν στο μητρώο πολιτιστικών φορέων στην ίδια ιστοσελίδα.
Καταληκτική ημερομηνία ορίζεται η 30η Ιουνίου 2010 ενώ τονίζεται πως δεν θα επιχορηγηθούν δράσεις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί. Πληροφορίες για τη διαδικασία, βρίσκονται στην ίδια ιστοσελίδα http//drasis.culture.gr.