Παραστάσεις, ακροάσεις, σεμινάρια, μαθήματα και νέα για το χορό στην Ελλάδα.

17.4.10

Mari Osanai

Κύκλο σεμιναρίων με την καταξιωμένη Γιαπωνέζα χορεύτρια - χορογράφο
Mari Osanai διοργανώνει το Studio Magma 24 - 25 Απριλίου 2010.

Η Mari Osanai σπούδασε κλασσικό και μοντέρνο χορό, Noguchi Taicho, Yoga, Tai chi, παραδοσιακούς γιαπωνέζικους χορούς στο Aomori Tsugarou Teodori και Jazz. Δύο δάσκαλοι που επηρέασαν σημαντικά την καλλιτεχνική της πορεία ήταν ο Michizo Noguchi, που υπήρξε ιδρυτής του Noguchi Taisho και ένας από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους Γιαπωνέζους δασκάλους χορού, και ο Hironobu Oikawa. Το μοναδικό και πρωτότυπο στυλ της είναι γέννημα όλων αυτών των διαφορετικών τεχνικών χορού. Έχει διδάξει και παρουσιάσει τη δουλειά της στο Καναδά (από το 1994), την Ιαπωνία και Η.Π.Α.. Έχει συμμετάσχει σε πολλά φεστιβάλ και έχει αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές.

The London Fringe Press: ‘ Η Mari Osanai είναι μια μαγευτική, σπειροειδής, αέναη μηχανή κίνησης. Φυσικά όμως, καμιά μηχανή δε θα μπορούσε να κινηθεί με τόση ομορφιά. Δίνει την αίσθηση ενός πλάσματος χωρίς κόκαλα και τα πόδια και χέρια της είναι τόσο ευλύγιστα και απίστευτα εκφραστικά’
The Globe and Mail-The Fringe of Toronto Festival: ‘Κάθε χρόνο μόνο ένα-δύο παραστάσεις με εκπλήσσουν και με γοητεύουν στο Fringe Festival. Αυτή τη χρονιά η πρώτη έκπληξη ήταν η παράσταση ‘the Dawn’ της Mari Osanai από την Ιαπωνία. Αυτή η καταπληκτική χορεύτρια είναι ίσως ότι καλύτερο έχει να δείξει αυτό το φεστιβάλ.

Λίγα λόγια για την τεχνική Noguchi Taicho (Noguchi gymnastics) που διδάσκει η Mari Osanai:

H Τεχνική Noguchi Taicho γεννήθηκε στην Ιαπωνία από τον Michizo Noguchi. Σκοπός της είναι να αναπτύξει την μοναδικότητα της κίνησης του κάθε ατόμου και να την απαλλάξει από κάθε αναίτια ένταση. Taicho σημαίνει ‘γυμναστική’ στα Ιαπωνικά, αλλά πραγματικά δεν έχει καμιά σχέση με αυτό που νομίζουμε ότι η γυμναστική είναι. H Mari Osanai μας εξηγεί: « Η συγκεκριμένη τεχνική δεν έχει να κάνει με δυνάμωμα και διόγκωση των μυών ούτε με δυνάμεις αντίστασης. Το σώμα δεν μαθαίνει να κινείται με ένα συγκεκριμένο τρόπο αλλά χαλαρώνει και ρευστοποιείται. Γίνεται μαλακό και ελαστικό καθώς κινείται από την βαρύτητά του, την οποία δεν μάχεται πια αλλά χρησιμοποιεί. Ουσιαστικά μας μαθαίνει να κινούμαστε πιο φυσικά.»

Ημέρες σεμιναρίου: Σάββατο 24 – Κυριακή 25 Απριλίου (12:00 – 17:00).
Σύνολο Ωρών: 10
Κόστος σεμιναρίου: 120 ευρώ

Studio Magma – Αριστοφάνους 23, 10553, Ψυρρή - Αθήνα
Τηλ. Επικοινωνίας: 6945771786 (υπεύθυνη: Στέφανι Τσάκωνα)
e-mail: magmaco1@hotmail.com

Το σεμινάριο που θα πραγματοποιηθεί στο Studio Magma δεν απευθύνεται μόνο σε χορευτές ή ηθοποιούς αλλά και σε άτομα που επιθυμούν να γνωρίσουν με διαφορετικό τρόπο το σώμα τους.
Οι θέσεις θα είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Σημείωση: Σεμινάριο με την Mari Osanai θα πραγματοποιηθεί και στη Θεσσαλονίκη στο χώρο του Θεάτρου Τέχνης «Ακτίς Αελίου», 8 – 30 Μαίου 2010, (πληροφορίες: 2310 229249 ή 6979474084, υπεύθυνη Ιωάννα Κατσαρού).