Παραστάσεις, ακροάσεις, σεμινάρια, μαθήματα και νέα για το χορό στην Ελλάδα.

24.4.10

Γυναίκα Προμηθέας - Μαγεία II (χοροθεατρικό δρώμενο)

Συνεργασία της ερευνητικής και καλλιτεχνικής ομάδας της Φιλοσοφικής Σχολής του  Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών “ΔΡΥΟΣ ΤΟΠΟΙ”  - ως προς το θεατρικό μέρος - με την “Ομάδα της Αρχαίας Όρχησης” του Θεάτρου Ελληνικών Χορών "Δόρα Στράτου"- ως προς το μέρος που αφορά στην έρευνα της όρχησης και της μουσικής κατά την αρχαιότητα.

Το χοροθεατρικό δρώμενο “Γυναίκα Προμηθέας”, είναι εμπνευσμένο από αρχαίους και σύγχρονους έλληνες ποιητές και από τη μελέτη της αρχαίας ελληνικής τέχνης του χορού.  Έχει σαν κεντρικό άξονα τη σύνδεση της ποίησης Σαπφούς, Ήριννας, Ανύτης, Κόριννας, Αρχίλοχου, Αισχύλου και Ευριπίδη με κείμενα σύγχρονης ποίησης για την Γυναίκα ως σύμβολο προμηθεϊκό, που μέσα από τη δοκιμασία προαναγγέλλει την νέα ζωή και φέρει την αναγέννηση. Η μέθοδος εργασίας της ομάδας επεξεργάζεται τη μετάβαση από την αρχαιότητα (χορός – σώμα) στη σύγχρονη τέχνη του χορού, μέσω του παραδοσιακού (βλ. Πρακτική Μέθοδος Εργασίας).
 
Σύνθεση - Σκηνοθεσία: Άννα Λάζου
Κείμενα – Χορογραφική μελέτη: Ομάδα Μελέτης της Αρχαίας Ελληνικής Όρχησης
Χορός butoh: Katsura Kan

Το δρώμενο έχει ήδη παρουσιαστεί στο Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (Ιούλιος 2009), στην Ακρόπολη Λεπρέου Ηλείας (Αύγουστος 2009) και στο Λόφο Φιλοπάππου (Φυλακές Σωκράτους – Πρόγραμμα Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς «Λόφοι Πνύκας – Νυμφών – Μουσών : Το μεγαλύτερο κέντρο των ξωτικών», στις 25 Σεπτεμβρίου 2009).

2, 3 και 4 Ιουλίου 2010, 9μμ
Στο Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου ΑΘηνών - Θόλου 5, Πλάκα

Γενικά για την Ομάδα
Η Ομάδα Μελέτης της Αρχαίας Όρχησης λειτουργεί από το 1991
στο θέατρο Δόρα Στράτου ως πρωτοβουλία του Προέδρου καθηγητή Άλκη Ράφτη
και περιλαμβάνει φοιτητές, χορευτές, ηθοποιούς, πανεπιστημιακούς δασκάλους
και άλλους, από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Η ιδιομορφία της ομάδας είναι ότι συνδυάζει την επιστημονική έρευνα με την καλλιτεχνική αναζήτηση. Η θεωρητική έρευνα έχει αποδώσει τη δημοσίευση πολυάριθμων βιβλίων, άρθρων
και επιστημονικών ανακοινώσεων σε επιστημονικά συνέδρια. Η πρακτική εφαρμογή περιλαμβάνει μαθήματα χορού, σεμινάρια και καλλιτεχνικές παραστάσεις.

Στο πρόγραμμά της συνδυάζονται η θεωρητική και πρακτική μελέτη και έρευνα,
τόσο της ελληνικής αρχαιότητας (όρχηση, μουσική, αρχαίο δράμα), όσο και διαφορετικών χορευτικών παραδόσεων (σύγχρονος ελληνικός και παραδοσιακός, ινδικός, ανατολίτικος, αφρικάνικος, ιαπωνικός, σύγχρονος χορός κ.ά). Επίσης μελετώνται μορφές χοροθεραπείας από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας. Σκοπός της ομάδας είναι η παραγωγή χοροθεατρικής παράστασης, που θα εντάσσεται στο πρόγραμμα του Θεάτρου Δόρα Στράτου το καλοκαίρι.
Την ομάδα συντονίζει η Άννα Λάζου, Λέκτορας Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών - σκηνοθέτις.

Ο κύκλος μαθημάτων της Ομάδας Μελέτης της Αρχαίας Όρχησης πραγματοποιείται μία ημέρα την εβδομάδα και ώρες 14:00 -16:00 στο Σπίτι του Χορού, Σχολείου 8 (πάροδος Αδριανού 122) στην Πλάκα*. Δοκιμαστικά μαθήματα πραγματοποιήθηκαν το φθινοπωρινό τρίμηνο Οκτώβριος – Νοέμβριος 2009 με διδάσκοντες τους Νεκτάριο Γιούτσο, Άννα Λάζου και Φιφίκα Νικολοπούλου.

Πληροφορίες- Γραφεία:  τηλ. 210 324 4395 και 210 324 6188, ώρες 10:00-15:00
Θέατρο Δόρα Στράτου: τηλ. 210 921 4650 και 210 921 2866, ώρες 19:30-22:00