Παραστάσεις, ακροάσεις, σεμινάρια, μαθήματα και νέα για το χορό στην Ελλάδα.

11.1.10

Studio «Συν-κίνηση» - εντατικά σεμινάρια

Η Bettina Neuhaus και η Μαρία Μιχαηλίδου φιλοξενούνται για 2η χρονιά στο Studio «Συν-κίνηση» στα Χανιά (Ελευθερίου Βενιζέλου 89) όπου θα διδάξουν δύο εντατικά σεμινάρια:

- ΛΕΚΆΝΗ ΚΑΙ ΚΈΝΤΡΟ ΤΟΥ ΣΏΜΑΤΟΣ
Σεμινάριο έρευνας της κίνησης και χορευτικού αυτοσχεδιασμού
Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου: 17.00-21.00
Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου: 17.00-21.00
Σάββατο 6 Φεβρουαρίου: 15.00- 21.00

Σύνολο 14 ώρες
Σε αυτό το σεμινάριο θα εξερευνήσουμε τη δομή και την κινητικότητα της λεκάνης μέσα από την κίνηση και την εμπειρική ανατομία*. Η λεκάνη θα μας ταξιδέψει στο χώρο, προσδίδοντας στην κίνησή μας σαφή κατεύθυνση και χρόνο. Μετά τη λεκάνη, θα εστιάσουμε την προσοχή μας στο κέντρο του σώματος, το οποίο βρίσκεται στη λεκάνη. Θα ανακαλύψουμε ότι, όταν συνδέουμε την περιφέρεια του σώματός μας (χέρια και πόδια) με το κέντρο, η κίνηση μας αποκτά καθαρότητα και εκφραστικότητα. Θα χρησιμοποιήσουμε το πάτωμα, για να κινηθούμε προς και μακριά από αυτό, μέσα από το κέντρο του σώματος μας.
Θα αυτοσχεδιάσουμε σε μικρότερες ή μεγαλύτερες ομάδες. Στους αυτοσχεδιασμούς, το κέντρο του σώματος θα είναι το σημείο αναφοράς της κίνησης και αυτό που μας συνδέει με την ομάδα και το χώρο.
*εμπειρική ανατομία: η γνώση της δομής του σώματος και της λειτουργίας της κίνησης, μέσα από την παρατήρηση του δικού μας σώματος και των άλλων και μέσα από την έρευνα της κίνησης.

- ΧΟΡΕΎΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΙΣΤΟΡΊΕΣ ΜΑΣ
Σεμινάριο για τη δυναμική σχέση χορού/κίνησης και λόγου
Κυριακή 7 Φεβρουαρίου: 11.00-18.00
Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου: 15.00-21.00

Σύνολο 13 ώρες

Αυτό το σεμινάριο είναι εμπνευσμένο από το προηγούμενο σεμινάριο “Ήχοι-Λέξεις-Ιστορίες” που έγινε στην Κρήτη το Φεβρουάριο του 2009. Αποτελεί εξέλιξη της σχέσης ανάμεσα στη σωματική και στη φωνητική έκφραση.
Θα χρησιμοποιήσουμε τη φωνή και την κίνηση ταυτόχρονα, καθώς χορεύουμε. Θα ξεκινήσουμε με ήχους. Οι ήχοι θα μας οδηγήσουν σε λέξεις και οι λέξεις σε ιστορίες. Θα ενεργοποιήσουμε τη φαντασία και τη διαίσθησή μας, με σκοπό να φέρουμε στην επιφάνεια εικόνες και συναισθήματα, που θα χρωματίσουν το χορό μας και θα του δώσουν καινούριες, ίσως, απρόσμενες εκφραστικές δυνατότητες. Ο αυτοσχεδιασμός σε μεγαλύτερες ή μικρότερες ομάδες θα είναι το μέσον για να ερευνήσουμε τη δυναμική σχέση ανάμεσα στην κίνηση και το λόγο.

Βιογραφικά σημειώματα
Η Bettina Neuhaus σπούδασε μουσική και κίνηση στο “Folkwang Hochschule for Music, Dance and Theater” στο Essen (Γερμανία), σύγχρονο χορό στο “Theaterschool in Amsterdam” και Skinner Releasing Technique at the University of Washington.
Το καλλιτεχνικό και παιδαγωγικό της έργο στηρίζεται στον αυτοσχεδιασμό. Διδάσκει και παρουσιάζει τη δουλειά της σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Έχει διδάξει αυτοσχεδιασμό και Skinner releasing technique σε ινστιτούτα χορού όπως “Cie Songes-valence”, “Tanzufer-Bregenz”, “Tanzhaus NRW”, “Cadarts dance academy”, “Rotterdam AHK”, “Amsterdam Vodd”, “Desighn Academy Eindhoven”, “Instituto de Bellas Artes- Paraguay and at dance festivals such as SFAPI- Seattle” USA. Πρόσφατα παρουσίασε το σόλο της “News”σε χορογραφία της Deborah Hay.

Η Μαρία Μιχαηλίδου σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ολοκλήρωσε στη σχολή Μωραΐτη τη μουσικοκινητική παιδαγωγική αγωγή Carl Orff και παρακολούθησε μαθήματα και σεμινάρια μπαλέτου, μοντέρνου χορού, αυτοσχεδιασμού και Expression Corporelle στην Αθήνα. Σπούδασε χορογραφία, τεχνική σύγχρονου χορού και αυτοσχεδιασμού στο Theaterschool in Amsterdam- School for new dance development and vocal dance and voice movement integration professional training with Patricia Bardi. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια Julyen Hamilton, Rob List, Ruth Zapora, David Zambrano.
Έχει διδάξει τεχνική χορού και αυτοσχεδιασμού σε παιδιά και ενήλικες στην Αθήνα, στα Χανιά (Κρήτη) και στο Άμστερνταμ. Παρουσιάζει χορογραφίες της στο Άμστερνταμ και η τελευταία της δουλειά είναι το σόλο: “Gods in skinny, filthy clothes spread the news on children’s drawings”.

Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής

Σοφία Φαλιέρου - Studio Χορού “Συν-Κίνηση”

Τηλ. 2821086217 ή 6945793984