Παραστάσεις, ακροάσεις, σεμινάρια, μαθήματα και νέα για το χορό στην Ελλάδα.

3.1.10

Σεμινάρια Θεάτρου από τον Ryszard Nieoczym

Σεμινάρια Θεάτρου από τον Ryszard Nieoczym, συνεργάτη του J. Grotowski,
'Η Δύναμη της Φωνής και η "Τρικυμία" του Shakespeare'        
στην Αθήνα, 22-26 Ιανουαρίου 2010                          
στη Θεσσαλονίκη, 2-4 Φεβρουαρίου  2010
                                                                                            
«Το θέατρο είναι ένας άγριος τόπος μέσα στον πολιτισμό. το σταυροδρόμι όπου τα αθέατα, κάθετα αρχέγονα βάθη συναντούν τον ορατό,  οριζόντιο και τεχνητό πολιτισμό. Το θέατρο αντηχεί τα βάθη αυτής της κάθετης διάστασης, που ονομάζουμε Κάτω Κόσμο».  R. Nieoczym
 
Ο R. Nieoczym, δάσκαλος, σκηνοθέτης και συνεργάτης του J. Grotowski, μας παραδίδει μια μέθοδο δουλειάς θεμελιωμένη σε περισσότερα από 30 χρόνια θεατρικής έρευνας και πράξης.
 
Χρησιμοποιώντας  μια διττή προσέγγιση που βασίζεται στην αντίληψη του Stanislavski για την «οργανική βάση όλων των σωματικών δράσεων» και τη μέθοδο του Grotowski για «το άνοιγμα των ηχείων του σώματος», επιτυγχάνεται η πλήρης ενεργοποίηση του Φωνητικού Κέντρου της/του ηθοποιού.
 
Μέσα από έντονη σωματική άσκηση/παιχνίδι (χορός, ρυθμοί, ισορροπία, ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης) δίνεται στους συμμετέχοντες στα σεμινάρια  η ευκαιρία να αναγνωρίσουν τη φωνή ως μέρος μιας δυναμικής  ψυχικής-σωματικής  διαδικασίας , ώστε :
 
-   να αντιμετωπίσουν δυσκολίες που σχετίζονται με την εκφορά του λόγου, όπως είναι  το «χτύπημα» των φωνητικών χορδών στην προσπάθεια  να αποδοθούν ένταση και συναισθήματα ή η χρήση μιας  ουσιαστικά άχρηστης, τσιριχτής και επεξηγηματικής θεατρινίστικης φωνής κ.α.
-   να ανακτήσουν τη δύναμη της προσωπικής φωνής, που όλοι κατείχαμε ως παιδιά
-   να ενσωματώσουν αυτή τη δύναμη στη  ζωή και την τέχνη τους
 
Το παρόν σεμινάριο χωρίζεται σε δύο μέρη: το πρώτο μέρος  εστιάζει στην εκπαίδευση  της φωνής της/του ηθοποιού, ενώ το δεύτερο στη ομαδική δουλειά επάνω στην «Τρικυμία» του Σαίξπηρ ώστε να απελευθερωθούν οι δονήσεις της φωνής και να «αντηχήσει» το βάθος  της σαιξπηρικής  γλώσσας.
 
«Η φωνή είναι το βαρόμετρο της ψυχής» και κάθε δουλειά/παιχνίδι πάνω σ' αυτή , έχει τις ρίζες της σε αρχέτυπα σχήματα: στην αγάπη, την προδοσία, την απόρριψη, την εγκατάλειψη, το μίσος, τον πόνο, τη χαρά, την εκδίκηση: το όλον της ζωής του ηθοποιού.
 
Το σεμινάριο απευθύνεται σε ηθοποιούς, φοιτητές δραματικών σχολών  και στον καθένα που θέλει να συνδέει την τέχνη του και τη ζωή του με την οργανική δύναμη της ανάσας, του σώματος και της φωνής.
 
Οι συμμετέχοντες καλούνται να γνωρίζουν ένα μονόλογο από την «Τρικυμία» του Σαίξπηρ, σε όποια γλώσσα  επιθυμούν και ένα  κομμάτι από το χορό του έργου  στα αγγλικά για την ομαδική δουλειά.
 
στην Αθήνα:   
Παρασκευή  22/1 έως Τρίτη  26/1/2010 - 18.00 - 22.00 τις καθημερινές  11.00 - 18.00 το Σαββατοκύριακο 
στο στούντιο της ομάδας χορού  «Λάθος Κίνηση», πλ. Κουμουνδούρου, Ελευθερίας 25, 6ος όροφος
Περιορισμένος αριθμός θέσεων. Δηλώσεις συμμετοχής έως 18 Ιανουαρίου 2010 
Τηλ. Επικοινωνίας : 6932583634 και  6933321531

στη Θεσσαλονίκη:
Τρίτη 2/2 έως Πέμπτη 4/2/2010 - 17.00 - 23.00
σε κατάλληλο χώρο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ο οποίος θα ανακοινωθεί τον  Ιανουαρίου
Περιορισμένος αριθμός θέσεων. Δηλώσεις συμμετοχής έως 28 Ιανουαρίου 2010 
Τηλ. Επικοινωνίας : 6933321531 και 6932859790
 
Επιπλέον, ενημερώνουμε ότι στην Αθήνα, κάθε  Κυριακή, 13.00-15.00 και μέχρι το Μάιο 2010, στο στούντιο «Λάθος Κίνηση» διοργανώνονται ανοιχτά training επάνω στη μέθοδο του Ryszard Nieoczym από την ομάδα θεάτρου MadDam, τα οποία απευθύνονται σε όσους έχουν παρακολουθήσει τουλάχιστον ένα σεμινάριό του.
 
Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα  του Ryszard Nieoczym:
.    Ο Ryszard Nieoczym είναι ιδρυτής και μαζί με την  Dawn Obokata συνδιευθυντής του θεάτρου «LeTHAL/ Le Theatre de L' Homme Actor's Laboratorium», ένα κέντρο θεατρικής έρευνας και παραστάσεων στο Τορόντο του Καναδά. 
.    Είναι επίσης διευθυντής του θεάτρου «Wildflecken» στο Βερολίνο. 
.    Έχει σκηνοθετήσει περισσότερες από 50 επαγγελματικές παραστάσεις στην Ευρώπη, τον Καναδά και τις Η.Π.Α. 
.    Αυτή την εποχή διδάσκει στη δραματική σχολή « Europaische Theater Instintut » στο Βερολίνο.
.    Είναι πρώην μαθητής και συνεργάτης του J.Grotowski τόσο στη θεατρική όσο και στην Παρα-θεατρική δουλειά του. 
.    Έχει συγγράψει περισσότερα από 30 έργα, τα οποία έχουν όλα παρασταθεί.
.    Καλλιτεχνικό του όραμα είναι να αναπτυχθεί το  « Θέατρο του Φαντασιακού », που θα έχει τις ρίζες του στις μυθικές πηγές. 
.    Επίκεντρο της δουλειάς του είναι η θεατρική έρευνα και η εμβάθυνση της τέχνης του ηθοποιού,
.    την οποία αποκαλεί Soundings (Αντηχήσεις ). 
.    Αναπτύσσει ένα δίκτυο καλλιτεχνών ανάμεσα στην Ευρώπη και τον Καναδά , με βάση θεατρικά ερευνητικά προγράμματα.
.    Σεμινάρια Soundings έχουν δοθεί στη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα, το Βερολίνο, το Γκρατζ, το Ζάγκρεμπ, το Νόβι  Σαντ, τη Στουτγάρδη, το Κεμπέκ, το Μόντρεαλ, το Buck Lake.
.    Κάθε καλοκαίρι ο Ryszard Nieoczym διευθύνει ένα διεθνές πρόγραμμα , που ονομάζει Wilderness Canada και περιλαμβάνει ένα μήνα θεατρικής εκπαίδευσης «Theatre Apprentice» και 3 εβδομάδες «Wilderness Wending» στο James Bay Frontier, στο Οντάριο του Καναδά.
 
Λίγα λόγια για την ομάδα MadDam.
Η ομάδα MadDam δημιουργήθηκε τον Οκτώβρη του 2006, όταν τα μέλη της συναντήθηκαν μέσα από την κοινή επιθυμία να συνεχίσουν ομαδικά τη δουλειά, που είχαν ξεκινήσει ατομικά  με τον Ryszard Nieoczym.
 
Δραστηριότητες της ομάδας είναι οι ομαδικές συναντήσεις εκπαίδευσης (training), η διοργάνωση των σεμιναρίων Soundings στην Αθήνα, και η ανάπτυξη θεατρικών project σε σκηνοθεσία R.Nieoczym.
 
Το Μάιο του 2009  διοργάνωσαν τις «Βραδιές Ανοιχτής Σπουδής», όπου παρουσίασαν τη δουλειά τους    πρώτη φορά ενώπιον κοινού. Στην παρουσίαση συμμετείχε ως επίσημη προσκεκλημένη η  Dawn Obokata, ηθοποιός  και συν-διευθύντρια του θεάτρου «LeTHAL/ Le Theatre de L' Homme Actor's Laboratorium» του Καναδά. 
 
Από τον Νοέμβριο του 2009, διοργανώνουν  στην Αθήνα κάθε Κυριακή ανοιχτά training επάνω στη μέθοδο του Ryszard Nieoczym, τα οποία απευθύνονται σε όσους έχουν παρακολουθήσει τουλάχιστον ένα σεμινάριό του.