Παραστάσεις, ακροάσεις, σεμινάρια, μαθήματα και νέα για το χορό στην Ελλάδα.

10.5.10

Ομάδα Σύγχρονου Χορού Creo - “Ceci n’est pas un siège”

creo

Η ομάδα, ξεκινώντας μια ερευνητική διαδρομή, προσπαθεί να αποκαλύψει τις κινητικές λειτουργίες μέσα από την αμφισβήτηση των δεδομένων και κεκτημένων του χορευτή. Εισάγει ένα σύμβολο ως νέο δεδομένο και αφηγείται την εξερεύνηση και κατάκτησή του. Μια καρέκλα γίνεται απαραίτητη για κάθε του κίνηση, χωρίς αυτή δεν μπορεί να σταθεί, να κινηθεί και να υπάρξει. . Μια καρέκλα μεταμορφώνεται σε φαινομενικά αναπόσπαστο στοιχείο της χορογραφικής σύνθεσης. Τι θα συμβεί όμως αν αυτό το στοιχείο απουσιάσει;
Η απουσία του δεδομένου προκαλεί την αποκάλυψη του, γιατί όπως αναφέρει και ο Wittgenstein « οι πιο σημαντικές όψεις των πραγμάτων παραμένουν κρυμμένες για μας , εξαιτίας της απλότητας και της οικειότητας τους. Είσαι ανίκανος να παρατηρήσεις κάτι, γιατί βρίσκεται πάντα μπροστά στα μάτια σου.» ή όπως λακωνικά επισημαίνει ο Ηράκλειτος: «Φύσις κρύπτεσθαι φιλεί».

Η παράσταση είναι αποτέλεσμα της έρευνας «Φύσις κρύπτεσθαι φιλεί» για την οποία η ομάδα επιχορηγήθηκε από το Εθνικό Κέντρο Θεάτρου και Χορού.
Αφορμή για την έρευνα ήταν το βιβλίο του Oliver Sacks «Ο άνθρωπος που μπέρδεψε τη γυναίκα του μ’ ένα καπέλο».
Στο τρίτο κεφάλαιο του βιβλίου ο Sacks ασχολείται με ένα περιστατικό απώλειας της ιδιοδεκτικής αίσθησης. Η ιδιοδεκτική αίσθηση είναι η αδιάκοπη αλλά ασυνείδητη αίσθηση της θέσης του κάθε μέρους του σώματος. Ένας φυσιολογικός άνθρωπος τη θεωρεί δεδομένη, δεν αναγνωρίζει-συνειδητά τουλάχιστον-ότι υπάρχει.
Στην περίπτωση της ασθενούς που περιγράφει ο Οliver Sacks, η απώλεια αυτής της αίσθησης έγινε η αιτία για την αποκάλυψη της. Εμείς αντίστοιχα ενσωματώνουμε ένα «στήριγμα»-σύμβολο στην κίνηση του χορευτή, σε σημείο που ο χορός να ταυτίζεται με την ύπαρξή του. Ο χορευτής πλέον δε γνωρίζει πώς να υπάρξει χωρίς αυτό και μόνον κατά την απώλειά του προκύπτει η ίδια του η αποκάλυψη.
Αναζητήσαμε ένα αντικείμενο που θα λειτουργήσει για την κίνηση όπως η ιδιοδεκτική αίσθηση για το σώμα. Επιλέχτηκε αυτό που εξυπηρετεί απόλυτα το ρήμα «στηρίζω» και «υποδέχομαι»: μία καρέκλα.

Σύλληψη και Χορογραφία: Πωλίνα Κρεμαστά
Σύμβουλος δραματουργίας: Ορέστης Τάτσης
Χορεύουν: Πωλίνα Κρεμαστά, Γιάννης Σταυρόπουλος
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Γιώργος Γέργος, Δημήτρης Τζίτζης
Εικαστική επιμέλεια - Κοστούμια: Σοφία Χουλιαρά
Φωτισμοί: Σοφία Αλεξιάδου, Ορέστης Τάτσης
Κατασκευή: Γιώργος Κυριακάκης
στα πλαίσια του 9ου Φεστιβάλ Χορού του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων

θέατρο Ήβη - Σαρρή 27, Ψυρρή

Σάββατο 22 Μαϊου στις 20:00
Κυρικακή 23 Μαϊου στις 22:00
Δευτέρα 24 Μαϊου στις 20:00
Τρίτη 25 Μαϊου στις 22:00

Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία
Εμ. Μπενάκη 142 Αθήνα Τ.Κ. 11473
Ορέστης Τάτσης
τηλ. 210 3823311, 6947774409
orestatsis@yahoo.gr