Παραστάσεις, ακροάσεις, σεμινάρια, μαθήματα και νέα για το χορό στην Ελλάδα.

19.4.09

Παράσταση χορού Butoh «Φωτοσύνθεση»

From Dance-GR


Παράσταση χορού Butoh «Φωτοσύνθεση» των Grigory Glazunov και Natalia Zhestovskaya

Ο Grigory και η Natalia, μέσα από τους μύθους των προγόνων τους, μπαίνουν σε ένα ταξίδι μεταμόρφωσης με την αποποίηση του κοινού νου και την ιδιοποίηση της γλώσσας των φυτών και των δέντρων.
Η φωτοσύνθεση είναι μια ιδιαίτερη χημική διαδικασία που συντελείται μέσα στο σώμα των φυτών χάρη στο φως. Με την φωτοσύνθεση η ενέργεια δεσμεύεται στην ύλη. Τα φυτά μεγαλώνουν προς δύο κατευθύνσεις ταυτόχρονα: τα κλαδιά τους ανεβαίνουν ψηλά στον ουρανό και οι ρίζες τους κατευθύνονται προς τα έγκατα της γης. Στην παράδοση των βόρειων χωρών τα μεγάλα δέντρα συνδέουν τη γη με τον ουρανό. Με τη βοήθειά τους είναι δυνατόν να ταξιδέψει κανείς στους πάνω και κάτω κόσμους εφόσον όμως κατανοήσει την ιδιαίτερη γλώσσα τους με τη δύναμη του σώματος. Ο μετασχηματισμός του ανθρώπινου σώματος στο σώμα-δέντρο είναι μια ιδιαίτερη εσωτερική διαδικασία όπως η φωτοσύνθεση. Έτσι, ξεκινά αυτό το ταξίδι που, σύμφωνα με τους μύθους, μπορεί να βοηθήσει στο να πάρει κανείς υψηλή έμπνευση ή ιδιαίτερη ενέργεια, να βρει μια νεκρή ή μια χαμένη ψυχή. Την ίδια στιγμή, το ταξίδι αυτό ενέχει κινδύνους αφού κανένας δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τις μορφές των άλλων κόσμων.

Ο Grigory Glazunov διδάσκει και χορογραφεί για το Alexandrinsky Theatre που είναι το μεγαλύτερο και παλαιότερο θέατρο στην Πετρούπολη. Είναι χορογράφος, χορευτής, διευθυντής θεάτρου και δάσκαλος του Butoh. Υπήρξε ηθοποιός στο State Interior Theatre της Πετρούπολης.
Η Natalia Zhestovskaya είναι μαζί με τον Grigory καλλιτεχνική διευθύντρια και χορεύτρια του Odd Dance Theatre στην Πετρούπολη. Ως μαθήτρια του Boris Gutin Theatre-Studio έχει έντονα στο υπόβαθρό της την κουλτούρα του Ρωσικού θεάτρου. Έχει εκπαιδευτεί στο κινέζικο σύστημα αναπνοής Chi Kung και το Tai-Chi-Chuan από τον A. Serednyakov.
Μαζί, έχουν διερευνήσει και πειραματιστεί με διαφορετικά συστήματα έκφρασης και τελετουργίας (yoga, mime art, κλασσικό μπαλέτο, σαμανισμός) και δημιούργησαν το δικό τους στυλ κίνησης και παράστασης. Χρησιμοποιούν μυθολογικές ιστορίες, μάσκες, αφηρημένα αντικείμενα και φέρνουν στον χορό τους τον χαρακτήρα της παραβολής. Έχοντας και οι δύο ένα ευρύ υπόβαθρο αυτοσχεδιαστικής γλώσσας παίρνουν συχνά μέρος σε κονσέρτα με διάσημους μουσικούς αλλά και σε δρώμενα με εικαστικούς καλλιτέχνες. Από το 1988 μέχρι σήμερα παρουσιάζουν δικές τους χορογραφίες, ατομικές και ομαδικές, και περιοδεύουν σε διεθνή φεστιβάλ.

Σάββατο 25 Απριλίου στις 20.00
Θέατρο ΑΚΗΣ ΔΑΒΗΣ, Αλκμήνης 10-12, στάση μετρό Κεραμεικός

Τιμή εισιτηρίου: 15 ευρώ
Κρατήσεις θέσεων: 22910 52576 και 6948 409474
butohzin@gmail.com