Παραστάσεις, ακροάσεις, σεμινάρια, μαθήματα και νέα για το χορό στην Ελλάδα.

18.9.09

adLibdances - "So Many Gens Dark"

"Αν υπάρχει Θεός δεν είναι καλύτερος από εμάς, έχουμε άλλη φύση, άλλη ζωή, διαφέρουμε στο από πού ερχόμαστε και πού πηγαίνουμε".
Rainer Werner Fassbinder, Berlin Alexanderplatz

Μετά την παρουσίαση του "Lang" στην Αθήνα, στο New Europe Dance Festival στην Πράγα και στο 15ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού στην Καλαμάτα, αλλά και του solo "Αυτό που γδέρνει το τζάμι από τη μέσα πλευρά" στο φεστιβάλ Madrid en Danza και στην πλατφόρμα Aerowaves στο Λονδίνο, η Κατερίνα Παπαγεωργίου επιστρέφει στην Αθήνα για την ελληνική πρεμιέρα της νέας παραγωγής της adLibdances, "So Many Gens Dark". Το έργο έχει ήδη παρουσιαστεί τον Ιούλιο του 2009 στο Βερολίνο, στο πλαίσιο του Pilot Project Tanzplan Berlin και φιλοξενείται στην Αθήνα, στο θέατρο Χώρα, στις 21, 22 και 23 Σεπτεμβρίου 2009.

Αυτή τη φορά, η έρευνα της Παπαγεωργίου βρίσκει τη δημιουργική της αφορμή στο εξπρεσιονιστικό φιλμ του Carl Dreyer, "La passion de Jeanne d’ Arc" (Το Πάθος της Ζαν ντ’ Αρκ). Στην ταινία, η εκτεταμένη θέση του λαιμού της Ζαν ορίζει ένα βλέμμα που αποκλίνει από το κοινό, μέσο, ευθύ βλέμμα και δηλώνει μια στάση που δεν έχει χαρακτήρα μόνο σωματικό. Για τη δημιουργό, όταν το βλέμμα υψώνεται προς τα επάνω, έρχεται αντιμέτωπο με έναν μη-οροθετημένο χώρο, ο οποίος παρότι έχει όνομα (ουρανός), στην ουσία παραμένει άγνωστος. Η σχέση που προκύπτει αυτόματα, είναι σχέση αναμέτρησης που αναπτύσσεται ανάμεσα στον άνθρωπο και στον ουρανό.

Στο "So Many Gens Dark", η Παπαγεωργίου ανάγει τη μονάδα σε σύνολο μέσα από ένα λογοπαίγνιο που βασίζεται στην ομόηχη γαλλική λέξη gens (οι άνθρωποι) και την ομόηχη αγγλική dark (σκοτεινός). Ο πληθυντικός εδώ, ανοίγει το χώρο της διαφορετικότητας, ώστε μέσα του να υπάρξουν οι παραλλαγές-ποικιλίες του σκοτεινού είδους άνθρωπος.

Το "So Many Gens Dark" είναι μία τελετουργία για την αλαζονική χαρά της ήττας.

Concept-Χορογραφία: Κατερίνα Παπαγεωργίου
Δραματουργία: Νίκος Φλέσσας
Σχεδιασμός Φωτισμού: Νύσος Βασιλόπουλος
Σκηνικά-Κοστούμια: Teresa Hahn
Μουσική σύνθεση: Αντώνης Ανισέγκος

Ερμηνεύουν: Νίκος Καμόντος, Μαριαλένα Μαμαρέλη, Anja Sielaff, Katja Scholz, Kat Valastur, Κυριάκος Χατζηιωάννου

Συμπαραγωγή: Universität der Künste Berlin (Solo Dance Authorship), TanzRaumBerlin, Hochschule für Schauspielkunst "Ernst Busch" Berlin, Εθνικό Κέντρο Θεάτρου & Χορού (Ε.ΚΕ.ΘΕ.Χ.)

Η adLibdances επιχορηγείται από το Ε.ΚΕ.ΘΕ.Χ.

Θέατρο Χώρα, Αμοργού 20, Κυψέλη
21, 22 & 23 Σεπτεμβρίου 2009, 21:30
www.choratheater.gr/

Τιμές εισιτηρίων: € 15,00 - 12,00 (φοιτητικό)
Πληροφορίες: 210-8673945

www.adlibdances.com
adlib.press@gmail.com

Επικοινωνία με τον Τύπο:

Νίκος Λεγάκης 693 6 509210
Κατερίνα Παπαγεωργίου 697 7 069587