Παραστάσεις, ακροάσεις, σεμινάρια, μαθήματα και νέα για το χορό στην Ελλάδα.

10.7.09

Rosas Danst Rosas

Η διάσημη Φλαμανδή χορογράφος Αν Τερέζα ντε Κεερσμαάκερ επιλέγει για την αθηναϊκή της πρεμιέρα να παρουσιάσει την εμβληματική παράσταση Rosas danst rosas στην Πειραιώς 260.

Έργο του 1983 και ιδρυτική πράξη της ομάδας Rosas, με το οποίο η Αν Τερέζα ντε Κεερσμάακερ λάνσαρε το στυλ «Rosas», που εδώ και 25 χρόνια έχει κάνει σχολή παντού στην Ευρώπη. Η ταυτολογία του τίτλου θυμίζει λογοπαίγνιο - είναι ωστόσο αποκαλυπτική της αισθητικής της χορογράφου: η σπείρα και η επανάληψη κυριαρχούν, σε μια εκτέλεση γεμάτη ορμή και ενέργεια που αντλεί περισσότερο από την καθημερινή ζωή παρά από την παράδοση του χορού.

Η χορογραφική πορεία της Ανν Τερέζα ντε Κεερσμάακερ ξεκινά το 1982 με το Face, παράσταση που αμέσως την καθιστά ως την μεγάλη αποκάλυψη του σύγχρονου χορού καθώς εισάγει για πρώτη φορά τότε, το επαναληπτικό μεταμοντέρνο ιδίωμα στην κίνηση. Ένα χρόνο μετά, όντας ακόμα σε πολύ νεαρή ηλικία, εκπλήσσει πάλι τα πλήθη, , με την πολύ δυνατή σύνθεση των Rosas δίνοντας στην παράσταση τον ομώνυμο τίτλο Rosas danst rosas.

Είναι η πρώτη παράσταση της νεοσύστατης ομάδας την οποία αποτελούν τα μεγάλα πλέον ονόματα του σύγχρονου χορού: Anne Teresa De Keersmaeker, Michèle Anne De Mey, Fumiyo Ikeda and Nadine Ganase.

H παράσταση γνωρίζει διεθνείς επιτυχίες και κάνει το γύρο του κόσμου αποσπώντας εγκωμιαστικές κριτικές. Γίνεται έργο κλασικό αποτελώντας σημείο αναφοράς για την ομάδα και υπάρχει πάντα στο ρεπερτόριό της. Μέσα στα 25 χρόνια από το έτος δημιουργίας του έχει ερμηνευτεί από πάρα πολλούς χορευτές και το 1997 ο Thierry De Mey αποφασίζει να κάνει ταινία με θέμα τις διαφορετικές ομάδες και γενιές του που ερμήνευσαν κατά καιρούς το Rosas danst rosas. Σήμερα, η δημιουργός του το επαναφέρει στη σκηνή με τη δεύτερη γενιά χορευτών: Cynthia Loemij, Sarah Ludi, Samantha Van Wissen αλλά και την ίδια.

Η παράσταση ξεκινά με τέσσερις γυναίκες να στέκονται με την πλάτη γυρισμένη στη σκηνή. Η πρώτη τους κίνηση είναι να πέσουν πίσω και να ξεκινήσουν να «ρολάρουν» στο πάτωμα. Σχεδόν σαν να τουμπάρουν συνεχώς. Σε όλο το πρώτο μέρος δεν υπάρχει καμιά μουσική και ο μόνος ήχος που ακούγεται είναι αυτός των σωμάτων που πέφτουν και ολισθαίνουν. Η μουσική, η οποία ξεκινά στο δεύτερο μέρος, γράφτηκε από τους Thierry De Mey και Peter Vermeersch παράλληλα με την δημιουργία της χορογραφίας.
Το Rosas danst rosas φέρει όλα τα χαρακτηριστικά του ύφους της Κεερσμάακερ: την αντίθεση μεταξύ λογικής δομής και συναισθήματος, τη διαλεκτική ανάμεσα στο θυμό και την τρυφερότητα, ανάμεσα στην ένωση και στο σημείο συνάντησης αλλά και ανάμεσα στην ομοιομορφία και στην ατομικότητα.

Χορογραφία: Anne Teresa De Keersmaeker
Ερμηνεύουν: Anne Teresa De Keersmaeker, Cynthia Loemij, Sarah Ludi, Samantha Van Wissen
Μουσική: Thierry De Mey, Peter Vermeersch
Φωτισμοί: Remon Fromont

Rosas / Αν Τερέζα ντε Κεερσμαάκερ
Rosas Danst Rosas
Πειραιως 260 (Χώρος Δ)
6 & 7 Ιουλίου

30€, 20€, 15€
www.greekfestival.gr